3. 3. 2022, 18:14 | Vir: STA

Kijev in Moskva v Belorusiji začela drugi krog pogajanj

Xinhua/STA

Osmi dan ruske invazije na Ukrajino se je na belorusko-poljski meji začel drugi krog pogovorov med delegacijama Rusije in Ukrajine za zagotovitev prekinitve ognja, je sporočil svetovalec ukrajinskega predsednika Mihail Podoljak, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Podoljak je na Twitterju objavil fotografijo ruskih in ukrajinskih predstavnikov za pogajalsko mizo in sporočil, da sta na dnevnem redu "takojšnja prekinitev ognja" in "humanitarni koridorji" za civiliste.

Rusko delegacijo vodi svetovalec predsednika Vladimir Medinski, ukrajinsko pa David Arahamija, vodja vladajoče stranke predsednika Vladimirja Zelenskega.

Tik pred začetkom novega kroga pogajanj je ruski predsednik Vladimir Putin v telefonskem pogovoru s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom dejal, da bo Rusija nadaljevala boj v Ukrajini in v vsakem primeru dosegla cilje. Zagrozil je tudi z nadaljnjimi ruskimi zahtevami glede Ukrajine.

Iz Elizejske palače so sporočili, da je Putinov cilj zavzetje celotne Ukrajine. Macron na podlagi tistega, kar mu je povedal Putin, meni, da "najhujše šele prihaja". Ruski predsednik mu je namreč dejal, da je odločen nadaljevati ofenzivo, katere cilj je prevzetje nadzora nad celotno Ukrajino.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ