14. 3. 2021, 16:55 | Vir: STA

Kilometer pod gladino Bajkalskega jezera namestili podvodni teleskop za opazovanje vesolja

profimedia

Globoko pod gladino Bajkalskega jezera na jugovzhodu Rusije so v soboto namestili enega največjih podvodnih teleskopov na svetu. Teleskop, ki so ga poimenovali Bajkal-GVD, je namenjen za opazovanje nevtrinov v vesolju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Nevtrine je izjemno težko odkriti, voda pa to nalogo olajša. Teleskop so Rusi v sodelovanju z Nemčijo, Češko, Poljsko in Slovaško namestili na globini od 750 do 1300 metrov približno štiri kilometre od obale tega največjega in najglobljega sladkovodnega jezera.

Bajkal-GVD (Gigaton Volume Detector) so začeli graditi leta 2015, sestavljen pa je iz kroglastih modulov iz stekla in nerjavečega jekla z dolgimi strunami optičnih detektorjev. V zaledenelo jezero so jih v soboto spustili skozi odprtino, ki so jo naredili v ledu.

"Nevtrinski teleskop, ki meri 0,5 kubičnega kilometra, je nameščen točno pod našimi nogami," je ob tem po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal predstavnik Inštituta za jedrske raziskave Dimitrij Naumov.

Kot je dodal, ga bodo v prihodnosti še nadgradili, da bo meril en kubični kilometer. Po navedbah ruske tiskovne agencije Tass je Bajkal-GVD največji nevtrinski teleskop na severni polobli, po besedah Naumova pa predstavlja konkurenco ameriškemu teleskopu Ice Cube, ki je nameščen pod antarktičnim ledom na južni polobli.

"Bajkalsko jezero je edino, v katerem je zaradi globine sploh mogoče namestiti nevtrinski teleskop. Pomembni sta tudi sladka voda in zadostna bistrost ter dejstvo, da je jezero dva meseca ali dva in pol prekrito z ledom," pa je pojasnil Bair Šojbonov z Inštituta za jedrske raziskave.

Ruski minister za znanost Valerij Falkov je ob tem izrazil pričakovanje, da bodo dognanja, do katerih bodo prišli s pomočjo teleskopa, človeštvu pomagala bolje razumeti vesolje in nastanek galaksij. Projekt je vreden 2,5 milijarde rubljev (28,5 milijona evrov).

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec