10. 2. 2018, 09:58 | Vir: STA

Kim Jong-un je povabil južnokorejskega predsednika na obisk

profimedia
Kim Jong-un je povabil južnokorejskega predsednika na obisk (foto: profimedia)

Predsednik Južne Koreje Moon Jae-in je po ogledu otvoritvene slovesnosti na zimskih olimpijskih igrah v predsedniški palači v Seulu sprejel visoko delegacijo Severne Koreje. Ta mu je izročila pismo severnokorejskega voditelja Kim Jong-una z vabilom, naj kmalu obišče Pjongjang, so sporočili iz Moonovega urada.

Delegacijo Severne Koreje vodi 90-letni protokolarni voditelj Severne Koreje Kim Yong-nam, ki tudi predseduje predsedstvu tamkajšnjega parlamenta, v njej pa je tudi mlajša Kimova sestra Kim Yo-jong. Obisk v južni sosedi velja kot znak, da namerava severnokorejski voditelj nadaljevati z zbliževanjem odnosov med državama. Severna Koreja je na olimpijske igre poslala tudi nekaj svojih športnikov.

Kimova sestra je prva članica že tri generacije vladajoče dinastije Kimov, ki je obiskala južni del Korejskega polotoka, odkar se je leta 1953 končala triletna korejska vojna.

Če bo Moon odpotoval v Severno Korejo, bo to tretje srečanje na najvišji ravni med sprtima država, so poročale tuje tiskovne agencije. Nazadnje je delegacija predsednika Severne Koreje obiskala Južno Korejo avgusta 2009, ko se je udeležila pogreba nekdanjega južnokorejskega predsednika Kim Dae-junga, ki se je leta 2000 na prvem srečanju obeh Korej na najvišji ravni v zgodovini sestal s takratnim severnokorejskim voditeljem Kim Jong-ilom.

Dvaindvajsetčlanska delegacija Severne Koreje je v Južno Korejo prispela v petek, ko sta se Kim Yo-jong in Kim Yong-nam udeležila tudi otvoritvene slovesnosti zimskih olimpijskih iger v Pyeongchangu. Moon se je na kratko srečal z njima že tam, ko je pozdravil tudi visoke predstavnike nekaterih drugih držav, ki so prišli na slovesnost.

Ob tej priložnosti so severnokorejski mediji v današnjih izdajah objavili prispevek o Moonu, kar se zgodi le izjemoma. Na naslovnici uradnega glasila Delavske stranke Rodong Sinmun je sicer tako kot običajno prispevek o Kim Jong-unu, tokrat ob obisku poveljnika vojaškega letalstva Zimbabveja. Vendar pa je časnik na naslovnici objavil tudi sedem fotografij, ki prikazujejo odhod severnokorejske delegacije iz Pjongjanga in prihod v Seul.

V notranjosti časnika pa sledi sedem fotografij s srečanja severnokorejske delegacije z Moonom na odprtju iger v Pyeongchangu, od tega štiri prikazujejo južnokorejskega voditelja, ki ga časnik naslavlja s predsednikom. Za ta časnik je zelo nenavadno da objavlja fotografije voditeljev južne sosede, ob tem pa jih še naziva s predsednikom, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Moon se je z vodjo delegacije Severne Koreje tudi dogovoril, da si bosta skupaj ogledala prvo tekmo skupne ženske hokejske reprezentance obeh Korej na olimpijskih igrah. Ta bo danes, pomerila pa se bo z ekipo Švice. To bo prvi nastop združene ekipe športnikov obeh držav po 27 letih, do njega pa prihaja potem, ko sta ekipi Severne in Južne Koreje pod skupno zastavo nastopili tudi na petkovi otvoritveni slovesnosti iger.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.