18. 4. 2021, 20:43 | Vir: STA

Kitajska in ZDA sta se zavezali za skupen boj proti podnebnim spremembam

profimedia

Kitajska in ZDA sta sprejeli skupno izjavo, v kateri sta se zavezali k sodelovanju med seboj in z drugimi državami pri spopadanju s podnebnimi spremembami. Izjavo sta pred podnebnim vrhom, ki ga bo prihodnji teden gostil ameriški predsednik Joe Biden, sprejela odposlanca za podnebne spremembe obeh držav John Kerry in Xie Zhenhua.

"ZDA in Kitajska sta zavezani sodelovanju med seboj in z drugimi državami pri spopadanju s podnebno krizo, ki jo je treba nasloviti s potrebno resnostjo in nujnostjo," piše v skupni izjavi, ki sta jo Kerry in Xie sprejela ta teden na pogovorih v Šanghaju.

Kot še piše v izjavi, objavljeni na spletni strani ameriškega State Departmenta, bosta državi nadaljevali pogovore o konkretnih dejanjih za to, da bi lahko izpolnili cilje, določene v pariškem podnebnem sporazumu. To je omejiti dvig globalne podnebne temperature na občutno pod dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo, pri čemer ambicioznejši del dogovora govori o prizadevanjih za omejitev na 1,5 stopinje Celzija.

Med temi konkretnimi aktivnostmi sta v izjavi omenila politike, ukrepe in tehnologije za razogljičenje industrije in energetike. Med naštetimi dejanji so še zeleno in podnebno odporno kmetijstvo, energijsko učinkovita gradnja ter zeleni nizkoogljični transport.

Državi sta se zavezali še, da bosta državam v razvoju pomagali financirati prehod k uporabi nizkoogljične in obnovljive energije, piše v izjavi.

Li Shuo iz okoljske nevladne organizacije Greenpeace je po poročanju britanskega BBC izjavo ocenil kot pozitivno. "Pošilja zelo nedvoumno sporočilo, da bosta državi pri tem vprašanju sodelovali. Pred srečanji v Šanghaju nismo pričakovali takšnega sporočila," je poudaril.

Državi sta izjavo sprejeli pred virtualnim podnebnim vrhom, ki ga bo v četrtek in petek gostil ameriški predsednik Joe Biden. Nanj je povabil 40 voditeljev držav, med katerimi so največja gospodarstva, pa tudi države, ki jih podnebne spremembe najbolj ogrožajo. Ali se bo vrha udeležil tudi kitajski predsednik Xi Jinping, še ni znano.

Vrh bo poudaril nujnost ukrepanja in izpostavil gospodarske ugodnosti odločnejšega ukrepanja proti podnebnim spremembam. Osrednje teme razprav bodo vzpodbujanje velikih gospodarstev, naj zmanjšajo izpuste toplogrednih plinov, mobilizacija javnih in zasebnih virov za pot proti ogljični nevtralnosti in pomoč državam, da se soočajo s posledicami podnebnih sprememb.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.