14. 4. 2020, 14:44 | Vir: STA

Kitajska odobrila testiranje še dveh cepiv na ljudeh

Profimedia

Kitajska je odobrila klinično testiranje še dveh cepiv proti novemu koronavirusu na ljudeh, so danes sporočili s kitajskega ministrstva za znanost. 

Kitajska, kjer je konec decembra izbruhnil novi koronavirus, sedaj testira tri cepiva. Prvega so začeli testirati sredi marca, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Cepivi, ki uporabljata neaktiven patogen novega koronavirusa, so odobrili v nedeljo in ponedeljek, je potrdil predstavnik ministrstva Wu Yuanbin. Enega je razvila pekinška podružnica podjetja Sinovac Biotech, drugega pa wuhanski inštitut za biološke proizvode na inštitutu za virologijo.

Na Kitajskem so 16. marca odobrili tudi cepivo, ki sta ga razvila akademija vojaške medicinske znanosti in hongkonško biotehnološko podjetje Cansino Bio. Kot je še pojasnil Wu, so 9. aprila začeli cepiti prostovoljce in iskati prostovoljce za drugo fazo kliničnega testiranja. "To je prvo cepivo za novi koronavirus, ki bo šlo v drugi fazo kliničnega testiranja," je dodal.

Na Kitajskem med drugim poteka razvoj cepiv po drugih metodologijah, med drugim z vbrizgavanjem nukleinske kisline. Po navedbah Wuja bi te lahko začeli klinično testirati še ta mesec ali v maju.

Na svetu še ni odobrenega cepiva, ki bi preprečil ljudem, da zbolijo za koronavirusno boleznijo 19, ki je zahtevala več kot 120.000 smrtnih žrtev. Po oceni strokovnjakov bi lahko bilo cepivo na voljo v roku 18 mesecev.

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel