1. 12. 2020, 18:28 | Vir: STA

Kitajska sonda pristala na Luni in bo prvič po 44 letih prinesla material na Zemljo

Profimedia

Pristajalni modul kitajske sonde Chang'e 5 je pristal na površju Lune, danes poroča kitajska državna televizija CCTV, ki se sklicuje na vire v kitajski vesoljski agenciji. Cilj misije je prvič po 44 letih prinesti material z Lune, poročajo tuje tiskovne agencije.

Sonda se je površja na z Zemlje vidni strani Lune dotaknila ob 16.13 po srednjeevropskem času. Namen misije je zbrati približno dva kilograma kamnov in zemljine na še neraziskanem območju Lune, imenovanem Oceanus Procellarum oziroma Ocean neviht. Sonda naj bi material zbirala do dva metra pod površjem in ga nabrala v enem lunarnem dnevu, kar je približno 14 dni na Zemlji.

Vzorci kamnov in zemljine se bodo nato v kapsuli vrnili na Zemljo, ki je programirana tako, da bo sredi decembra pristala na severu kitajske regije Notranja Mongolija. Na podlagi zbranih vzorcev želijo znanstveniki izvedeti več o Lunini preteklosti in vulkanski aktivnosti na njenem površju.

Če bo misija uspešna, bo Kitajska postala šele tretja država po ZDA in Sovjetski zvezi, ki ji je uspelo pobrati vzorce z Luninega površja. Nazadnje je to uspelo Sovjetski zvezi leta 1976, ko je zbrala 300 gramov materiala z Lune. Ameriška misija Apollo pa je na Zemljo prinesla 380 kilogramov kamnov in zemljine, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po ocenah strokovnjakov ne gre le za geološko misijo ampak tudi za pomemben preizkus kitajske tehnologije, denimo za morebitne prihodnje polete na Luno, kar je srednjeročni cilj Kitajske. Tehnično zahtevna misija je bila načrtovana že leta 2017, a so jo preložili zaradi težav z motorjem rakete Dolgi pohod 5. Za Kitajsko je to tretji uspešen pristanek na Luni. Prvič jim je to uspelo z odpravo Chang'e 3 decembra 2013. Januarja lani pa je kitajska sonda Chang'e 4 kot prva pristala na nam nevidni strani Lune.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ