6. 7. 2018, 14:09 | Vir: STA

Kitajska takoj odgovorila z istim na Trumpove višje carine na uvoz!

profimedia

Potem ko so ZDA danes uvedle višje carine na uvoz kitajskega blaga v obsegu 34 milijard dolarjev, je Peking, ki dogajanje kritizira kot največjo trgovinsko vojno v zgodovini gospodarskega sodelovanja dveh velesil, že odgovoril s povračilnimi ukrepi. Hkrati je v pristaniščih opaziti zavlačevanje pri obravnavanju ameriškega blaga.

ZDA so opolnoči po Washingtonskem času uvedle 25-odstotne carine na uvoz strojev, elektronike in tehnološke opreme iz Kitajske v skupni vrednosti približno 34 milijard dolarjev letno.

Na zunanjem ministrstvu v Pekingu so povedali, da so "bili nemudoma uveljavljeni" povračilni ukrepi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Po poročanju kitajske tiskovne agencije Xinhua gre prav tako za 25-odstotne carine na ameriško blago v enakem obsegu.

Kitajska je povračilne ukrepe v enakem obsegu napovedala že pred dnevi. Med drugim gre za dodatne carine na avtomobile, sojo in svinjsko meso iz ZDA, s čimer cilja na volilno bazo ameriškega predsednika Donalda Trumpa na podeželju.

Ekonomisti že opozarjajo, da utegne zaostrovanje spora med gospodarskima velesilama ogroziti gospodarsko rast po vsem svetu in spodnesti temelje sistema svetovne trgovine.

Današnja uvedba carin utegne biti le uvod v trgovinsko vojno, saj je ameriški predsednik že napovedal, da načrtuje obremenitve s carinami za kitajsko blago v skupni vrednosti več kot 500 milijard dolarjev, kar je praktično celoten kitajski izvoz v ZDA. Analitiki se sprašujejo, ali bo to grožnjo uresničil, ali pa si želi z njo le utrditi pogajalski položaj.

Trump je izredno nezadovoljen, da Kitajska v ZDA izvozi blago v vrednosti 500 milijard dolarjev, iz ZDA pa gre v obratni smeri le za 130 milijard dolarjev blaga letno. "Najprej se uveljavljajo carine na blago v vrednosti 34 milijard dolarjev," je povedal novinarjem. "V dveh tednih bo sledilo novih 16 (milijard)," je dodal. "In nato smo, kot je znano, pripravljeni na novih 200 milijard, po 200 milijardah pa smo pripravljeni na 300 milijard."

V primeru razširitve spora na celotno trgovanje med državama se utegne gospodarska rast obeh držav letos upočasniti za 0,2 oz. 0,3 odstotne točke, v naslednjem letu pa za pol odstotne točke. Večja bi bila škoda za ameriško gospodarstvo, saj se je obseg bruto domačega proizvoda Kitajske nazadnje povečal za 6,7 odstotka, so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa posvarili pri banki DBS.

Kitajski premier Li Keqiang je danes v Sofiji, kjer se udeležuje vrha s 16 državami članicami EU, posvaril, da v tej vojni ne bo zmagovalca.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord