30. 6. 2021, 15:10 | Vir: STA

Kitajska uradno postala država brez malarije

Profimedia

Kitajska je danes uradno postala država brez malarije. Ta status ji je odobrila Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) po 70 letih boja proti tej bolezni, ki jo prenašajo komarji. Pred 70 leti so v državi na leto potrdili po 30 milijonov primerov malarije, zadnje štiri leta pa niso imeli primera.

"Čestitamo kitajskemu ljudstvu, da so se v državi znebili malarije," je dejal generalni direktor WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Opozoril je, da so si težko izborili ta uspeh, ki je prišel po desetletjih vztrajnosti. Kitajska se je s tem pridružila številnim državam, ki dokazujejo, da je možno postati država brez malarije, je dodal.

Za ta naziv se lahko potegujejo države, ki najmanj tri zaporedna leta niso zabeležile primera malarije, ki ni bil vnesen iz tujine. Poleg tega morajo dokazati, da so sposobne preprečiti nove okužbe.

Peking je status označil za velik uspeh Kitajske na področju človekovih pravic.

Kitajska je danes postala 40. ozemlje, ki je po presoji WHO uradno brez malarije. Nazadnje je ta status lani pridobil Salvador, Alžirija in Argentina pa leta 2019. Ločeno obstaja še seznam 61 držav, kjer malarija nikoli ni obstajala ali pa je izginila brez posebnih ukrepov.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec