9. 7. 2020, 09:56 | Vir: STA

Kitajska z novo strategijo uspešno zajezila drugi val

Profimedia
Kitajska z novo strategijo uspešno zajezila drugi val (foto: Profimedia)

Nedavni izbruh novega koronavirusa v Pekingu je na Kitajskem zasejal strah pred drugim valom epidemije, a kot je videti, so tamkajšnje oblasti z novo, usmerjeno strategijo vsaj zaenkrat uspele zajeziti širjenje okužb. Tokrat so se namesto drastičnega zaprtja cele države osredotočile na kombinacijo zapiranja prizadetih sosesk in množično testiranje.
 

Medtem ko se je prvi val pandemije začel v kitajskem mestu Wuhan, je bil žarišče junijskega izbruha Peking oziroma velika živilska tržnica Xinfadi na jugu prestolnice. Odziv oblasti je bil odločen, a ne tako drastičen kot pri prvem valu, ko je bila v veliki meri zaprta celotna Kitajska.

Tokrat so oblasti zapirale posamezne stanovanjske soseske, v katerih se je širil virus, in obenem množično testirale tamkajšnje prebivalce na okužbo z novim koronavirusom. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so testirali več kot polovico od 21 milijonov Pekinžanov. Ta pristop je bil očitno uspešen, saj se je do začetka julija število novih okužb bistveno zmanjšalo, v zadnjih dneh pa teh celo ne beležijo več. Skupno so sicer v povezavi s tržnico Xinfadi zabeležili 335 okužb z novim koronavirusom.

Karantena je tokrat doletela na tisoče ljudi, prebivalci tveganih predelov Pekinga niso smeli zapuščati mesta, ponekod so zaprli lokale, a večina trgovin in restavracij je ostala odprtih. Prav tako je lahko večina Pekinžanov nemoteno nadaljevala z življenjem, čeprav so morali v določenih primerih predložiti negativen izvid testa.

AFP sicer opozarja, da kitajski model soočanja z novim koronavirusom verjetno ne bo in ne more postati zgled za druge države, saj so se oblasti pri odkrivanju in izolaciji vseh potencialno okuženih posluževale metod, za katere drugi ali nimajo dovolj sredstev in kapacitet, ali pa jih ocenjujejo kot nesprejemljive.

Ljudem po vsem Pekingu so na primer prostovoljci trkali na vrata in jih spraševali, ali bi lahko kakorkoli prišli v stik z virusom. Mnogim so na primer odredili, da morajo opraviti test na okužbo z novim koronavirusom, ker so varnostne kamere posnele njih oziroma njihova vozila v bližini omenjene tržnice.

Rusija

Ruski minister za zdravje Mihail Muraško pa je medtem opozoril, da bolezen covid-19, ki ga povzroča novi koronavirus, najbolj prizadene srce in pljuča, še posebej če gre za hujši potek bolezni.

Kot je pojasnil po poročanju ruske tiskovne agencije Tass, tisti, ki so premagali hujšo obliko covida-19, praviloma potrebujejo rehabilitacijo. Najbolj ranljiv organ pri njih so pljuča, na drugem mestu pa je srce oziroma kardiološke težave, posebej miokarditis oziroma vnetje srčne mišice. Minister je poleg tega opozoril, da je teh bolnikih zaradi hude izčrpanosti odsvetovana težja fizična aktivnost. Poleg tega funkcionalnosti oz. kapacitete pljuč ni mogoče v celoti obnoviti.

V Rusiji so doslej zabeležili več kot 700.000 okužb z novim koronavirusom. Več kot 472.000 bolnikov je doslej ozdravelo, več kot 10.600 jih je umrlo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.