19. 3. 2020, 17:15 | Vir: STA

Kitajske oblasti redko priznajo napako, a v primeru zdravnika so jo

profimedia

Policija v kitajskem mestu Wuhan ni ravnala ustrezno, ko je kaznovala zdravnika, ki je prvi opozarjal na izbruh novega koronavirusa, je razvidno iz danes objavljene preiskave kitajske vlade. Li Wenliang je v februarju umrl zaradi covida-19, njegova smrt pa je sprožila buren odziv javnosti, ki je bila jezna in kritična do oblasti.

Štiriintridesetletni kitajski zdravnik Li je delal kot oftalmolog v osrednji bolnišnici v Wuhanu, mestu, v katerem je virus izbruhnil, ko je kolege zdravnike 30. decembra lani opozoril na pojav novega virusa in jih pozval, naj nosijo zaščitne obleke, da se ne bi okužili.

Ker so lokalne oblasti hotele prikriti pojav novega virusa, so ga čez štiri dni poklicali na policijo in moral je podpisati pismo, v katerem so ga obtožili, da je z lažnimi izjavami resno spodkopaval družbeni red. Bil je med osmimi ljudmi, ki jih je policija preiskovala zaradi širjenja govoric. Lokalne oblasti so se mu sicer kasneje opravičile, Li pa se je januarja okužil z virusom. Umrl je v začetku februarja.

Po valu kritik je vlada zagnala preiskavo glede policijske obravnave Lija in ugotovila, da policija ni ravnala pravilno, ko ga je prisilila, da podpiše disciplinsko pismo in ni delovala v skladu s postopki, so danes poročali kitajski mediji.

Preiskovalci so še ugotovili, da so skušali zdravniki Lija večkrat oživljati, preden so ga razglasili za mrtvega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Preiskovalci kitajske vlade so še predlagali, da wuhanske oblasti preverijo in popravijo napako, lokalno policijo pa so pozvali, naj prekliče disciplinsko pismo. Wuhanska policija se je kasneje v izjavi opravičila svojcem zdravnika za napačno odločitev, da ga kaznujejo s podpisom pisma.

To je redek primer, da so kitajske oblasti priznale napako, je pa Peking neposredno krivdo pripisal lokalnim oblastem.

Kitajska je danes prvič zabeležila dan brez domačih primerov okužb z novim koronavirusom. Skupno so od začetka izbruha zabeležili 80.928 potrjenih primerov okužbe s koronavirusom. 3245 ljudi je umrlo. 70.420 pa jih je po bolezni že okrevalo.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec