26. 4. 2020, 13:55 | Vir: STA

Kitajski inšpektorji so se spravili na proizvajalce zaščitne opreme in zasegli na milijone neustreznih mask

STA

Kitajske oblasti so zasegle več kot 89 milijonov zaščitnih mask neustrezne kakovosti, so danes sporočili v Pekingu. Kitajski inšpektorji so pregledali skoraj 16 milijonov podjetij, v katerih izdelujejo zaščitno medicinsko opremo, da bi tako zmanjšali število pritožb, ki letijo na Kitajsko kot glavno izvoznico teh artiklov.

Kitajska se sooča z zelo velikim povpraševanjem po opremi za zaščito zlasti medicinskih delavcev pred novim koronavirusom, s katerim je v svetu okuženih že okoli 2,9 milijona ljudi. Prejeli pa so tudi zelo veliko število pritožb, ker so bile številne dobavljene zaščitne maske in druga oprema neustrezne kakovosti.

Več držav - med njimi Kanada, Španija, Nizozemska, Češka in Turčija - je tudi zavrnilo več sto tisoč zaščitnih mask in druge zaščitne opreme zaradi slabe kakovosti. Kanadska vlada je prejšnji teden sporočila, da so zavrnili več kot milijon mask, ker niso izpolnjevale standardov za zaščito zdravstvenih delavcev. Nizozemska pa je zavrnila več kot pol milijona kitajskih mask, ki so jih že poslali v bolnišnice, a nato ugotovili, da ne tesnijo dovolj ali pa so imele pokvarjene filtre.

Kitajske oblasti so zato pospešile inšpekcijski nadzor proizvajalcev zaščitne opreme in pregledale okoli 16 milijonov podjetij. Do petka so zasegli več kot 89 milijonov neustreznih zaščitnih mask in 418.000 kosov druge zaščitne opreme, je danes v Pekingu povedala namestnica direktorja državnega tržnega regulatorja Gan Lin.

Vrednost zasežene opreme znaša več kot 7,6 milijona kitajskih yuanov oz. okoli milijon evrov. Ni sicer jasno, koliko teh mask je bilo namenjenih za izvoz, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kitajska je zaradi pritožb na kvaliteto kitajskih zaščitnih mask v soboto zaostrila nacionalna pravila in odredila, da morajo tudi nemedicinske maske izpolnjevati nacionalne in mednarodne standarde glede kakovosti.

Kitajska sicer glede na uradne podatke dnevno proizvede več kot 116 milijonov zaščitnih mask. Zaradi pandemije koronavirusa, ki se je sicer začela v kitajskem mestu Wuhan, jih je samo letos izvozila že več kot milijardo, je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za trgovino Li Xingqian. Kitajska je sicer sklenila za 1,4 milijarde dolarjev poslov s skupno 74 državami in šestimi mednarodnimi organizacijami za dobavo zaščitne medicinske opreme, je še povedal Li.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord