A.B. | 9. 3. 2022, 22:51

Svareče besede kitajskega predsednika: TO je povedal o vojni v Ukrajini

Profimedia

Kitajski predsednik Xi Jinping je prek videoklica včeraj komuniciral z nemškim kanclerjem Olafom Scholzem in francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom, beseda pa je tekla o vojnem žarišču v Ukrajini. Do težko pričakovanega končnega stališča kitajskega predsednika glede ukrajinsko-ruskega spora še ni prišlo, je pa zato o krizi izrekel sledeče svareče besede ...

''Rad bi pozval k največji zadržanosti za preprečitev ogromne humanitarne krize,'' je sporočil Xi Jinping in svojima sogovornikoma priznal, da so trenutne razmere v Ukrajini zelo zaskrbljujoče. Dodal je tudi, da toplo priporoča rešitev konflikta po diplomatski poti in dodal, da Kitajska podpira vsa prizadevanja v smeri mirne rešitve. 

Ob tem je bil zadržan glede konkretnega stališča o tem, ali obsoja rusko invazijo na Ukrajino. Čeprav Zahod upa na to, da bi lahko Kitajska zaradi svoje bližine Rusiji apelirala na diplomatsko rešitev in odigrala vlogo miroljubne posrednice med sprtima stranema, se Peking zaenkrat ni pozicioniral. Kljub temu, da je Kitajska javno izjavila, da bodo Ukrajini zagotovili humanitarno pomoč, jih z Rusijo povezujejo tesne ekonomske in gospodarske vezi. Pojavile so se tudi špekulacije, da Putin prav zaradi kitajskega zaledja deluje tako brezskrben v zadevi sankcij, ki so jih proti Rusiji usmerile ZDA in vrh EU. Domnevno naj bi si Xi Jinping in Putin segla v roke glede nafte in zemeljskega plina, njuno zavezništvo pa naj bi Rusiji prineslo več milijard evrov prihodka. 

Da Kitajska ni ravno najbolj primerna država, ki bi lahko v tej situaciji odigrala vlogo diplomatske posrednice, so opozorili tudi številni politični analitiki in strokovnjaki za mednarodne odnose. Kitajska je namreč v opozicijskem odnosu z Zahodom - konkretno, z ZDA, ki je trdno na strani Ukrajincev. Prav zato se zdita mnogim mnenje in vloga Kitajske v tem sporu še kako pomembna: koga trenutno podpira in na katero stran bi stopila, če bi ukrajinsko-ruski spor postal globalen? 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol