15. 5. 2021, 10:36 | Vir: STA

Kitajski rover Zhurong pristal na Marsu, tri mesece bo iskal znamenja življenja na planetu

profimedia

Ameriška televizija CNN, ki se sklicuje na kitajske državne medije poroča, da je v soboto zgodaj zjutraj na Marsu pristal kitajski rover. Kitajska je s tem postala druga država za ZDA, ki ji je uspel tak podvig. Rover nosi ime Zhurong po bogu ognja iz kitajske mitologije.

Kitajska tiskovna agencija Xinhua poroča, da je rover pristal na vnaprej določenem kraju, imenovanem Utopia Plantia. Rover Zhurong ima šest koles in je težak 240 kilogramov, opremljen pa je s šestimi znanstvenimi instrumenti.

Ko se bo ločil od pristajalnega modula, se bo odpravil na tri mesece trajajočo misijo iskanja znamenj življenja na Marsu, podobno kot to počne ameriška vesoljska agencija Nasa.

Kitajski rover so poslali v vesolje 23. julija lani, do Marsa pa je potoval sedem mesecev, nakar je februarja letos vesoljska raketa Tianwen-1 (Iskanje nebeške resnice) vstopila v Marsovo orbito. Tianwen-1 je ena od treh mednarodnih misij na Mars, ki so se začele lani poleti.

Nasin rover Vztrajnost je februarja pristal na Marsu, februarja pa je v orbito stopila tudi sonda Združenih arabskih emiratov. Ta bo Mars preučevala iz orbite in za razliko od ameriške in kitajske misije ne bo pristala na planetu.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.