N.Z. | 27. 5. 2020, 11:03

Kitajski virus & vprašanje ali "nas bodo Kitajci pojedli?"

Posušeni netopirji, ki jih prodajajo na tržnici v Hong kongu

profimedia

MMC - rtvslo se v daljšem in nadvse izčrpnem prispevku med drugim izprašuje o sinofobiji, ki je zaradi aktualne pandemije zajela tudi Slovenijo. Je tovrstni rasizem posledica že same velikosti Kitajske in njenih 1,4 milijarde prebivalcev? Ali pa nas plaši njihov hiter gospodarski-tehnološki razvoj, ekonomska moč in ambicija, da bi postala velesila?

Zorana Baković, poznavalka Kitajske in dopisnica Dela za Azijo, zato spomni, da je bila Kitajska (in nje prebivalci) tarča številnih predsodkov (iz izvor strahov) že veliko pred pojavom novega koronavirusa.

"Spominjam se, ko so me pred veliko leti zelo pomembne osebe v Evropi vprašale: 'Nas bodo Kitajci pojedli?', s čimer so imeli v mislih vprašanja, ali nas bodo prevzeli, pokupili, nam dominirali?"

Pojav nove koronavirusne bolezni, ki se je kot požar razširila po celem svetu, pa je na dano podlago (s kar nekaj pomoči ekstremno sinofobičnega Donalda Trumpa, ki neprestano govori o t.i. 'kitajskem virusu', njegov podpredsednik Mike Pence pa 'vuhanskem') rasizem in predsodke še podžgal.

K upravičenemu strahu pred covid-19 so svoje dodali tudi netransparentnost kitjaski oblasti (še posebno zanikanje, da problem (in celo virus) spoloh obstaja), neznanke okoli novega virusa (ki ga mednarodna znanstvena skupnost še spoznava) in občutek, da nam je vse ušlo izpod nadzora.

A če je v luči razvoja zadnjih dogodkov slednje do neke mere razumljive, pa nikakor niso razumljive in sprejemljive iracionalne reakcije ljudi po svetu. V odnosu do državljanov Kitajske, pa tudi lastnega prebivalstva azijskega porekla, so z dejanji stigmatiziranja posameznikov obrnili hrbet tudi razumu.

'Smrt jedcem psov' je nepridipravi napisal na garažna vrata doma nič hudega slutečega moškega, kitajske narodnosti, v Avstraliji. "Azijski psi, ki ste prinesli virus … izginite na Kitajsko" in "neumni kurbi" so bile rasistične zmerljivke, ki sta jih bili primorani poslušati sestri v Deželi tam spodaj.

Viralni videi na spletnih platformah, na katerih lahko vidimo Kitajce jesti žive miši in kuhane netopirje, so v ljudski domišljiji naredili svoje.

Pa vendar, v istem prispevku poudarja profesorica azijskih študij Maja Veselič ...

"Redko pa pomislimo, kaj vse mi jemo, kar je za nekoga drugega nezaslišano. Prva misel je konjsko meso. Če boste Američanu ali Kanadčanu rekli, da jemo konjsko meso, je to zanje podobno enako barbarsko, kot za nas, da Kitajci jedo pse in mačke. Je pa treba poudariti, da tega ne jedo po celotni Kitajski in da tega nimajo kar vsak dan na krožniku."

Povzeto po MMC - rtvslo: o rasizmu in sinofobiji

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.