28. 4. 2022, 22:25

Janez Janša v družbi odletel na letalonosilko

BOBO

Premier ni prvi Slovenec, ki je stopil na krov te mogočne ladje.

Premier Janez Janša, obrambni minister Matej Tonin in ameriška veleposlanica Jamie L. Harpootlian so se vkrcali na letalo. Z ljubljanskega letališča so odpotovali na obisk ameriške letalonosilke.

Z brniškega letališča so odpotovali na enodnevni obisk ameriške letalonosilke, ki te dni pluje v Jonskem morju. Janša je na Twitterju potrdil, da so na letalonosilki Harry Truman in da na njej zdaj plapola slovenska zastava.

Objavil je tudi posnetke letala, ki je vzletelo z ladje in nato na njej pristalo.

Kateri Slovenec je že bil na tej ladji?

Kot so zapisali na N1, je Harry S. Truman ena največjih letalonosilk na svetu. Graditi so jo začeli leta 1993, prvič pa je bila na vodi tri leta kasneje. Ameriška mornarica jo je uporabljala po vsem svetu. Zanimivo je, da je bila ena prvih operacij, v kateri je letalonosilka sodelovala, operacija Nata v Bosni in Hercegovini leta 1996, nato pa je bila uporabljena tudi v vojnah v Iraku, Afganistanu, Siriji in Libiji.

Videli smo jo tudi v Sloveniji. V Koprski zaliv je priplula konec januarja leta 2003 na podlagi sodelovanja med Slovenijo in ZDA, leta 2018 pa je na njen krov s tedanjim ameriškim odpravnikom poslov v Sloveniji Gautamom Rano stopil takratni zunanji minister Miro Cerar. Naslednja destinacija letalonosilke naj bi bil Perzijski zaliv, a se je Pentagon zaradi napetosti z Rusijo in Ukrajino odločil, da jo do nadaljnjega pusti v Sredozemlju.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.