N.Z. | 6. 1. 2022, 13:42

Kaj je danes s slovitim QAnonovim šamanom, ki je sodeloval v napadu na ameriški Kapitol?

profimedia

Leto dni potem, ko je Donald Trump pozval na tisoče svojih pristašev, naj se 'borijo kot nori' zgolj nekaj ur pred tem, ko so ti napadli in zasedli stavbo ameriškega Kapitola, 6. januarja 2021, so sodni procesi proti številnim napadalcem še vedno v teku. Zaradi incidenta je bilo pred letom dni aretiranih več kot 700 ljudi, med katerimi bodo številni posledice čutili do konca življenja, medtem ko jo bo Donald Trump očitno odnese brez praske.

Eden najbolj zapomnljivih obrazov napada na Kapitol je bil zagotovo ...

Jacob Chansley, ‘QAnonov šaman’

S špičasto brado, risbo ameriške zastave na obrazu in z rogovi, ki so štrleli iz njegove krznene kape, nag do pasu in s številnimi tetovažami, samo-oklican za Quanonovega šamana, je hitro osvojil internet.

Fotografije, ki prikazujejo Jacoba Chansleya, kako vpije znotraj zgradbe Kapitola, so čez noč postale sinonim za dogodke tistega dne.

Chansleya iz Phoenixa (Arizona) so aretirali 9. januarja in ga soočili z obtožnico s šestimi točkami.

Obtožen je plezanja po tribunah Senata in 'okupacije mesta, kjer je še uro pred tem sedel podpredsednik Mike Pence', ko je Kongres poskušal potrditi volilni izid.

Februarja je javnost preko njegovega odvetnika izvidela, da se za svoje početje tekom neredov opravičuje, ob tem ni skrival razočaranja, da Trump ob zaključku svojega mandata ni pomilostil tako njega kot druge, ki so bili obtoženi za nerede z dne 6. januarja.

"Žal mi je, ker sem povzročil strah v srcih mnogih. To ni bilo prav. In pika," je napisal.

Chansley je na koncu priznal, da je kriv motenja uradnih postopkov, zato so bile v dogovoru s tožilci druge obtožbe zavržene. Novembra lani je bil obtožen na zaporno kazen 41 mesecev.

Njegov odvetnik je Chansleya skušal braniti tudi na osnovi duševnih bolezni, za katere so mu postavili diagnozo leta 2006 in 2021, svojega klienta pa tudi sicer prikazoval kot ranljivega posameznika, ki ga je zavedlo hujskanje Donalda Trumpa.

"Gospod Chansley ni političen zapornik. Tudi si ne želi biti tako etiketiran. Gre za krhkega in ranljivega posameznika," je novembra še zapisal odvetnik Konder Watkins v poročilo za sodišče.

Pri Al Jazeeri so poleg usodi Chansleya raziskali tudi usode drugih najbolj vidnih obrazov (in likov), ki so bili udeleženi v napadu na Kapitol v Washingtonu. Za več branja: balkans.aljazeera.net