11. 12. 2023, 15:44 | Promocijska objava

Klara Čampa: Zame to ni "samo" ura

promocijska fotografija

Klara je mala črna bombica življenja. Kipi od energije. Zase pravi, da je bila od nekdaj uporniška in trmasta. Danes praznuje svoj 33. rojstni dan, a pravi, da se realno počuti vsaj 10 let manj. Njeno življenje je bilo ustaljeno – služba, dom, družina, dve čudoviti deklici. In potem se je zgodilo. Diagnoza rak dojke. Njeno življenje se je v trenutku podrlo kot hišica iz kart. In začela se je borba. Borba za novo življenje. Kot sama verjame, se vse zgodi z razlogom. In v vsakem minusu najde neki plus. Tako je na hodniku Onkološkega inštituta, v času, ko je bila najbolj na tleh, spoznala njega. Gašperja. Zanj pravi, da je njen najboljši prijatelj in sorodna duša. Kako ji pri vsakdanu pomaga njena ura, Huawei Watch GT 4? "Brez nje ne morem več," pravi Klara.

Klara, kaj tebi pomeni beseda zdravje? 

Zdravje je zame največje bogastvo tega sveta. Ko imaš zdravje – imaš vse, ko ga nimaš – si brez vsega. Denar ti zdravja ne more kupiti, zato vedno znova poudarjam, da ko si zdrav, naj ti to ne bo samoumevno – ker ni.

Bi si želela, da bi imela funkcije telesa bolj pod kontrolo? 

Dejansko sem po bolezni začela bolj poslušati svoje telo. Recimo, ko pojem nekaj, kar ni dobro zame, mi telo to takoj pove. Samo poslušati ga moram. Vsi bi morali bolj poslušati svoja telesa. Bi si pa želela, da bi lahko včasih bolj nadzorovala reakcije v stresnih situacijah – da ne odreagiram "na prvo žogo". Velikokrat je bolje ustaviti se, zadihati in prešteti do 3 in potem podati mnenje. Ampak to je veliko odvisno tudi od karakterja in let – z leti postajamo modrejši, pametnejši in lahko ocenimo, ali se je v neki situaciji sploh smiselno "vžigati".

Nosiš uro Huawei Watch GT 4, kaj njena prisotnost v tvojem življenju pravzaprav pomeni? 

Ura Huawei Watch GT 4 je moje življenje dvignila na višjo raven. Ima ogromno funkcij, ki mi omogočijo pregled nad mojim počutjem, nivojem stresa, razmerjem aktivnosti, kvaliteto spanca itd. Enostavno je postala del mene in si ne predstavljam več življenja brez nje. Zame to ni "samo" ura – je orodje, ki mi da vpogled v to, kar se dogaja z mano.

Katere funkcije ure uporabljaš dnevno? 

Spremljanje aktivnosti, merjenje utripa, vsako jutro preverim analizo spanja, nivo stresa. Super mi je tudi za obveščanje – klici, sporočila, obvestila aplikacij. Pravzaprav telefona ne potrebujem, saj na uri vidim vse. 

promocijska fotografija

Pisalo se je leto 2020, ko si dobila diagnozo rak dojk, kaj je to pomenilo zate? 

Leto 2020 je bilo zame leto, ko sem doživela največji šok v življenju. Najprej sem izvedela, da je enako diagnozo, rak dojke, dobila moja mamica, nekaj mesecev pozneje pa še jaz. Moje življenje, kot sem ga poznala do takrat, se je podrlo kot hišica iz kart. Začela se je borba za novo življenje. Največje upanje so mi dala besede kirurga, ki mi je samo diagnozo sploh predstavil. Ne bom pozabila njegovih besed: "Par mesecev kemoterapije in vse bo ok." Trdno verjamem, da se vse v življenju zgodi z razlogom in tudi, da sem zbolela, ni bila izjema.

Zase praviš, da ljubiš življenje. Kako to izgleda? 

Res je, sem ženska, ki ljubi življenje. Ravno zaradi tega, ker se zavedam, kako zelo minljivi smo. Nihče ne ve, kaj bo jutri. Zaljubljena sem v življenje, ki je tako zelo čudovito. Sami smo kreatorji svojih življenj, svojega vsakdana. Zakaj torej ne poskrbimo, da so naša življenja polna ali vsaj polnejša?

Velikokrat omeniš, da si po bolezni spoznala, kaj pomeni živeti. Kaj se je po bolezni spremenilo zate?

Po bolezni sem spoznala, da moram začeti gledati nase in sebe postaviti na prvo mesto. Z bolnicami, s katerimi sem se pogovarjala, imamo to kar nekakšno skupno točko – postaviti sebe prvo. Kot prioriteto.  

Sama sem v nekem trenutku doživela popoln "reset" in spoznala, da na koncu ostaneš sam. Ko sem ležala na Onkološkem inštitutu, na intenzivni negi, takoj po operaciji, sem si želela samo domov k Sari in Maši (Klarini hčerki, op. p.), a nisem bila sposobna niti vstati iz postelje. Veste, kako težko je to za mamo? Tudi sama operacija se je malce zakomplicirala, a se je na koncu vse uredilo in takrat sem občutila tako ogromen občutek iskrene hvaležnosti ... To so res občutki, ki jih je težko opisati, vam pa težko razumeti, če niste imeli podobne izkušnje. In tudi to je ok. 

Se ti zdi, da je ura, kot je Huawei Watch GT 4, dobrodošla za ljudi, ki želijo imeti več nadzora nad svojim zdravjem? Komu vse bi jo priporočila? 

Vsekakor bi jo priporočila vsem, ki želijo imeti bolj podroben vpogled funkcije telesa. Tehnologija napreduje in to, da imaš na roki lahko pripomoček, ki ti pomaga nadzorovati dele telesa, je zame ogromen plus. Zato bi jo priporočila vsem, brez izjeme. Dandanes smo vsi zelo podvrženi stresu, marsikdo se sploh ne zaveda, kako zelo lahko recimo stres vpliva na naše počutje, zdravje, dele telesa. Sama sem zelo vesela, da imam sedaj nekakšen vpogled v svoj spanec, saj lahko sedaj tudi ob pogovoru z zdravnikom omenim in pokažem svoje krivulje na aplikaciji Zdravje. 

Nad katero funkcijo ure si torej najbolj navdušena? 

Baterija! Nisem mogla verjeti, je brez polnjenja in z vsemi mojimi obvestili in aplikacijami (se nasmeji nagajivo), baterija zdržala 8 dni. To je zame ogromen plus. Če bi morala izpostaviti eno funkcijo, pa je to možnost, da se preko ure lahko tudi sprejmem klic ali pa koga sama pokličem.  

Kam se umakneš, ko potrebuješ čas zase? Imaš kak poseben kotiček na tem planetu? 

V naravo. Tam si res napolnim dušo in obenem »dam ven« vse svoje občutke. Narava je čudovita. Bolj bi jo morali spoštovati in varovati. 

promocijska fotografija

Poslušaš glasbo tudi preko ure? Zaplešeš tudi? 

Za poslušanje glasbe uporabljam raje slušalke. Zaplešem pa tudi kdaj. (nasmeh)

Svojega partnerja si spoznala v času, ko si bila na onkologiji. Gašper je preboleval Hodgkinov limfom.

Tako je, z Gašperjem sva se leta 2021 spoznala na hodniku Onkološkega. Nikoli prej se nisva srečala, nisva vedela en za drugega. Ko je šel mimo mene, sem ga pozdravila, kot da se poznava, čeprav sva se takrat srečala prvič v življenju. Gašper je leta 2021 prvič »borbal« s svojim rakom (Hodgkinov limfom). Po tem prvem srečanju sva postala prijatelja, družili smo se z našo "onko mafijo" itd. In tako je prijateljstvo sčasoma postalo še malo več … (velik nasmeh)

Videti si srečna. Kaj definira tvojo srečo, kako jo opišeš?

V tem trenutku bi zase rekla, da sem zelo srečna. Življenje se mi je postavilo na noge. Bilo je zelo težko, priznam. Še posebej v času zdravljenja, selitve. A vse to me je pripeljalo do tega, kjer sem danes. Zame je definicija sreče, da sem sama pri sebi mirna, da sem lahko kar sem in da tudi okolica opazi te moje iskrice v očeh. 

Z Gašperjem sta veliko na poti, veliko sta v naravi, hodita v hribe. Katere funkcije ure uporabljaš, ko si fizično aktivna? 

Tako je, z Gašperjem skušava res ogromno časa posvetiti športu in zdravemu življenjskemu slogu, saj se zavedava, da se vse kar delava, pozna na telesu in da aktivnost je pomembna, z njo se vzdržuje nivo zdravja. Sama imam zaradi menopavze že diagnozo osteopenije in zato je zame telesna dejavnost še toliko bolj pomembna. Tako, da moram reči, da je funkcija Workout fantastična – po končani vadbi (in že med njo) pokaže rezultate in celotno statistiko vadbe. Super je tudi zato, ker je prilagojena na aktivnost, ki jo izvajaš – hoja, tek, kolesarjenje ali karkoli drugega.

Huawei Watch GT 4 ima kar 25.000 različnih številčnic. Katera trenutno krasi tvojo uro?

Joj, ja, številčnic je res ogromno, trenutno imam "Purple flame".

Omenila si, da si sama po posegu v umetni menopavzi, pa vendarle – kako dobrodošla se ti zdi funkcija spremljanja menstrualnega cikla za vse ženske uporabnice te ure? 

Res je, ampak kot ženska lahko komentiram, da je možnost spremljanja menstrualnega cikla za žensko le še dodaten plus, saj imaš vedno pri sebi "plonkec".

promocijska fotografija

December je tu. Se ti zdi ura primerna za darilo?

Ura se mi zdi odlična izbira za darilo, saj je zelo uporabna, dizajn ure je čudovit, zato niti najmanj ne dvomim, da bo vsak, ki jo bo morebiti dobil za darilo, zelo srečen.  

Če te citiram: "Lahko jo nosim na trenirko ali pa na pete." Ura je res modni dodatek. 

Ura je dejansko zasnovana tako, da je lahko zelo elegantna in jo imam lahko ob sebi kot dodatek elegantnem stajlingu, obenem pa je tudi primerna na športne stajlinge. Torej, če potegnem črto – v obeh primerih je tale ura dodatek, ki popestri trenutni outfit. 

Si že pisala Božičku? 

Sem. Ne povem pa, kaj sem mu napisala. (veliiiik nasmeh)