Živa Avžner | 16. 9. 2021, 09:00

Klara Leben o tem, kako v svojem podkastu s strokovnjaki podira tabuje in o pomenu sreče vsakega posameznika

Arin Rapuš

Klara Leben je močna ženska, ki jo morda najprej prepoznamo po njenem projektu In Bed with Klara, kjer je znane in manj znane Slovence vabila v svojo posteljo in jih fotografirala. Iskala je močne zgodbe in opozarjala na duševno zdravje. Danes je podjetnica znamke INBED, vplivnica in ustvarjalka svojega podkasta. Pohvali se lahko z nazivom nutrition, health in wellness coacha - pomaga vam na poti spremembe, z vami bo na vsakem koraku, vas spodbujala in pomagala, da najdete verzijo sebe, ki si jo želite spoznati.

M: Najpomembnejši projekt v vašem življenju?

No to je pa res udarno prvo vprašanje. (smeh) Mislim, da se vse to spreminja skozi različna obdobja v življenju in verjamem, da se lahko prioritete hitro spremenijo. Moj trenutni največji projekt v življenju je vezan na kariero. Torej - širjenje znamke in granjenje INBED skupnosti.

M: Katera je vaša najtežja poslovna lekcija?

Ena od njih so brez dvoma naša prepričanja o denarju. Kakšne predsodke imamo o ljudeh, ki imajo denar? Mene je dolgo časa držalo nazaj mišljenje, če delaš nekaj za denar ne more biti dobro(delno) ... Dejstvo pa je, da ti dobrodelnost ne bo plačala »kruha« in definitivno brez denarja ne moreš narediti spremembe. Vsaj ne v mojem primeru. Torej zavedanje, da sem vredna dobrega zaslužka in da nisi avtomatsko slab človek, če si želiš ali pa že imaš veliko denarja. Da lahko karkoli daš, moraš naprej imeti. 

M: Kaj narediti, ko na podjetniški poti ne poteka vse gladko?

Izzivi na podjetniški poti so neizogibni. Nihče ni v vsem dober in se slej kot prej nekje zatakne. Ena glavnih lastnosti dobrega podjetnika (vsaj po mojem mnenju) pa sta iznajdljivost in res globoka pripadnost, povezava s svojim »zakaj«. Mislim, da mora imeti vsak, ki hodi svojo podjetniško pot, v sebi nek večji cilj zato, da probleme vidi kot izzive. Kdor ne odneha mu ne more spodleteti, kajne?

Leon Kavčič
M: Ali kdaj čutite, da imate svoje poslanstvo?

Kdo sem in kam spadam? Vprašanji, ki sta me žrli dolgo časa, ker se mi je zdelo, da nikamor zares ne pašem. Velikokrat sem se na svoji poti (ne samo podjetniški) počutila samo, nerazumljeno, izgubljeno … Ampak vseeno me je gnala moja radovednost in želja po nečem več, česar takrat še nisem razumela. 
 
Mene je ravno moje najtemnejše obdobje pripeljajo do strasti, ki jo v sebi nosim danes. In to je pomagatiženskam, da bi zacelile svoj odnos do hrane, svojega telesa in posledično svojega življenja. Da prevzamejo odgovornost za svojo srečo. Pa ne v smislu, da si sam kriv za vse, kar se ti dogaja. Ampak, da si aktiven v sprejemanju odločitev, da se vprašaš, kaj je tisto kar hočeš TI, ne tisto, kar je prav. In, da v situacijah, ko ne zmoreš sam, poiščeš pomoč. 

M: Imate svoj podkast, na katerem najdemo vseživljenjske tematike. Govorite o stvareh, o katerih si mnogi ne upajo. Zakaj je to pomembno?

Tematike so res vseživljenjske. Do zdaj smo na INBED podcastu obdelali od tega, kaj potrebuješ za srečno zvezo, pa do nezvestobe. Od užitka v spolnosti, pa o frustracij. Od negativne samopodobe, prehranskih motenj, sovražnega samogovora, pa do uspešnih podjetniških zgodb, telesne in osebne samozavesti in sprejemanja sebe. Najde se še mnogo več. 

Taja Košir Popovič


 Vse te informacije in pogovori so poslušalcem na voljo, da bi jih spodbudila na nek bolj sproščen način, ravno o tem, kar sem omenila v zgornjem odgovoru. Da dobro počutje za nikogar ni samoumevno in da niso sami v problemih, s katerimi se soočajo. 

M: Zakaj menite, da je v Sloveniji še vedno tabu, da potrebuješ strokovno pomoč za svoje duševno zdravje? Kaj lahko naredimo, da to spremenimo?

Dejstvo je, da nihče ne more biti srečen namesto tebe. Zato je brez pomena živeti po pričakovanjih in predsodkih nekoga drugega. Seveda je vse to lažje reči kot narediti. Meni osebno je trenutno važno, da se o teh stvareh vsaj nekje bolj odprto govori. Torej si s tem razlogom želim, da na primer INBED podcast postane popularen, da tako doseže čimveč ljudi, tudi če potem nekdo hodi na psihoterapijo »na skrivaj«. Niso vsi pripravljeni na glas govoriti o svoji stiski in imajo vso pravico, da to zadržijo zase. 
 
Prava sprememba se začne s tabo. Torej, če si želiš na primer pomagati, lahko daš že svojim bližnjim vedeti, da se lahko pogovorijo s tabo. Ali pa ti odpreš temo, o kateri se želiš pogovarjati.

M: Ste podjetnica, lastnica svoje znamke INBED, podkasterka, med drugim tudi vplivnica. Kako opravljate delo vplivnice? Kaj želite preko »vpliva«, ki ga imate, dosežti? 

Srčno upam, da dobro. Želim imeti pozitiven vpliv na ljudi, ki so kakorkoli v stiku z mojim delom. Zavedam se, da si lahko dober učitelj samo, če si tudi večni učenec. Tako, da svojo vlogo »vplivneža« vzamem z veliko odgovornosti in motivacije, da sem kakor se le da dober zgled. Da res živim tisto, kar širim.
 
Želim si, da bi ljudje naučili, kako se življenje spremeni, ko začneš razmišljati drugače. Namreč kvaliteta našega življenja je odvisna od naše miselnosti. Dva človeka lahko isto situacijo dojameta popolnoma drugače. En bo v njej našel nekaj lepega, drug pa le slabo. Kot pravijo: »Sam si svoje sreče kovač.« Tudi, če v to dvomiš. Čisto vsak, ki je dosegel nekaj, kar si tudi sam želiš, je začel na (svojem) začetku. In tam lahko začneš tudi ti.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord