29. 12. 2021, 10:29 | Vir: STA

Klasične voščilnice še niso izumrle

Nebojša Tejić/STA

Kljub pogosti elektronski in telefonski komunikaciji si ljudje za praznike še vedno pošiljajo klasične pisemske voščilnice. Teh res ni več toliko kot pred leti, še vedno pa poštarji v Sloveniji v decembru prenesejo okoli 19 odstotkov več naslovljenih pisemskih pošiljk kot v ostalih mesecih v letu. V ali iz tujine jih je poslanih 45 odstotkov več.

"Podatki za letošnje leto še niso dokončno zbrani, vsekakor pa lahko povemo, da ljudje voščilnice še pošiljajo, vendar zaradi elektronske komunikacije in spremenjenih navad ne več toliko kot pred leti," so povedali na Pošti Slovenije.

V celotnem lanskem letu je bilo v notranjem poštnem prometu prenesenih nekaj manj kot 190 milijonov navadnih naslovljenih pisemskih pošiljk, v mednarodnem prometu dobrih osem milijonov.

Decembra lani je bilo v notranjem prometu prenesenih okoli 19 odstotkov več naslovljenih pisemskih pošiljk v primerjavi z ostalimi meseci v letu, medtem ko je bilo v mednarodnem prometu prenesenih za približno 45 odstotkov več takšnih pošiljk.

Število univerzalnih pisemskih pošiljk se je od leta 2016 do danes zmanjšalo za okoli 19 odstotkov.

Za letos na Pošti ocenjujejo, da bodo v celotnem letu prenesli skupno okoli 160 milijonov pisemskih pošiljk. Od tega dobrih deset odstotkov pošiljajo fizični uporabniki in ostalo pravne osebe.

"Nadaljnje zmanjševanje števila pisemskih storitev zaradi e-substitucije in spremenjenih navad uporabnikov je neizbežno. Predvidevamo, da bodo navedene storitve v naslednjih letih padale po povprečni stopnji deset odstotkov letno, vsekakor pa so zaradi spremembe zakonodaje možni tudi višji padci," pravijo na Pošti.

Po drugi strani se povečuje število paketov

"Zaradi nadaljevanja trenda povečanja nakupov prek spletne prodaje smo v celotnem letošnjem letu beležili povečane količine paketnih pošiljk. V letošnjem letu je rast paketnih pošiljk v primerjavi z lanskim letom več kot 20-odstotna. V obdobju od oktobra do decembra 2021 pa je bil v najbolj obremenjenih dneh obseg paketnih pošiljk tudi podvojen," so še dodali.

Obdelava poštnih pošiljk poteka v dveh poštnih logističnih centrih v Ljubljani in Mariboru ter v osmih logističnih poštah, ki so v Kopru, Celju, Novi Gorici, Novem mestu, Kranju, Šentjanžu pri Dravogradu, Murski Soboti in Ptuju. "Da lahko dostavimo pakete v več kot 825.000 gospodinjstev po vsej Slovenije, dnevno prevozimo 135.000 kilometrov," pravijo na Pošti.

Da bi pošiljke dostavili naslovnikom v najkrajšem možnem času, so v delovni proces med drugim vključili večje število študentov ter najeli pogodbene izvajalce za dostavo paketov. V obeh poštnih logističnih centrih v Ljubljani in Mariboru so povečali ekipe zaposlenih in uvedli dodatne delovne izmene.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ