27. 8. 2021, 09:46 | Vir: STA

Kljub četrtkovem napadu države pospešeno nadaljujejo evakuacijo iz Afganistana

profimedia

Iz Kabula so od 14. avgusta evakuirali že več kot 100.000 ljudi, so v četrtek sporočili iz Bele hiše. Samo v četrtek so v 12 urah evakuirali 7500 ljudi, od tega 5100 Američani in 2400 zavezniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kljub četrtkovem napadu države pospešeno nadaljujejo evakuacije pred rokom za umik vojakov, 31. avgusta.

"Od 14. avgusta so ZDA evakuirale ali pomagale pri evakuaciji okoli 100.100 ljudi," so sporočili iz Bele hiše nekaj ur po napadu skrajne skupine Islamska država v bližini letališča, ki je terjal najmanj 90 žrtev.

Ameriški predsednik Joe Biden je v četrtek po napadu zagotovil, da bodo ZDA nadaljevale evakuacijske lete do konca meseca.

V Afganistanu so namreč še številni, ki čakajo na evakuacijo. Z letališča v Kabulu pa redno vzletavajo letala. Vse tuje sile v Afganistanu po navedbah neimenovanega diplomata za tiskovno agencijo Reuters pričakujejo, da bodo svoje državljane in zaposlene na veleposlaništvih evakuirali do 30. avgusta, povzema britanski BBC.

V Afganistanu je po ocenah še okoli 1500 ameriških državljanov, Velika Britanija ima v državi še okoli 400 ljudi, Nemčija pa 200.

Številne države so sicer že sklenile evakuacijske lete, med njimi Nizozemska in Danska. Zadnje francosko letalo bo predvidoma poletelo danes.

Evakuacije je medtem danes že končala Španija. V Dubaj sta namreč prispeli še zadnji letali, ki bosta od tam poleteli v vojaško bazo Torrejon de Ardoz v bližini Madrida. Na njih je bilo okoli 170 ljudi, od tega tudi 83 Afganistancev, ki so delali za Španijo, Portugalsko in zvezo Nato.

Velika Britanija bo evakuacije končala v prihodnjih urah. Kot je pojasnil obrambni minister Ben Wallace, trenutno obravnavajo še okoli tisoč ljudi, ki so na letališču, skušali pa bodo najti še nekaj ljudi med množico. Dodal je še, da so zaprli tudi hotel Baron, center za pregled potnikov in letališki vhod Abbey, ki so jih uporabljali za obravnavo potnikov.

Od sredine avgusta so iz Afganistana rešili skoraj 14.000 Britancev in Afganistancev. "Žalostno pa je dejstvo, da vsem ne bo uspelo priti ven," je ob tem priznal Wallace.

Avstralija je medtem danes sporočila, da so iz Kabula tik pred napadom umaknili vse svoje vojake. Skupno jim je ob podpori ameriških in britanskih vojakov uspelo rešiti okoli 4100 ljudi, od tega 3200 Avstralcev in Afganistancev z avstralskimi vizami.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.