3. 12. 2021, 14:02 | Vir: STA

Kljub dovolj dokazom o korupciji na Hrvaškem opustili pregon nekdanje ministrice Gabrijele Žalac

STA

Hrvaško državno tožilstvo in urad za boj proti korupcijo in organiziranem kriminalu (Uskok) sta imela že pred dvema letoma dovolj dokazov za aretacijo bivše ministrice Gabrijele Žalac, ampak so se odločili, da tega ne storijo, kaže poročilo tožilstva. Žalčevo so potem sredi novembra prijeli na podlagi zahteve evropskega javnega tožilstva.

Žalčevo in še tri osebe so na podlagi zahteve evropskega javnega tožilstva prijeli 11. novembra. Osumljeni so, da so z goljufijami na hrvaškem ministrstvu za regionalni razvoj in sklade EU v letih 2017 in 2018 oškodovali EU in Hrvaško za 1,8 milijona evrov.

Hrvaško državno tožilstvo (DORH) je izvedlo nadzor nad ravnanji Uskoka v preiskavi v tej t. i. aferi softver, izsledke tega nadzora pa so objavili v četrtek zvečer.

V tem poročilu je ugotovljeno, da je Uskok že preiskoval zadevo in že leta 2020 pridobil obsežno dokumentacijo od resornega ministrstva in pravnih oseb. Za ukrepanje je bil zaprošen oddelek davčne uprave za finančne preiskave, angažirani so bili tudi strokovnjaki za informatiko in zbrana obvestila večjega števila oseb, povzema portal Index.hr.

Vendar se je Uskok 24. januarja 2020 odločil, da preiskavo konča, ker da ni zadostne osnove za nadaljevanje preiskave. Odločitev so sprejeli na podlagi ocene zbranih obvestil in podatkov, s to oceno pa se je potem mesec dni kasneje strinjalo tudi državno tožilstvo. Predkazenski postopek je bil končan, kazenske ovadbe pa niso podali.

A s tem se očitno evropsko javno tožilstvo ni strinjalo. V svoji argumentaciji se, kot kaže, celo opirajo na ugotovitve Uskoka in državnega tožilstva, za razliko od njih pa so se vendarle odločili za nadaljnjo preiskavo.

Na poročilo tožilstva se je že odzval hrvaški predsednik Zoran Milanović, ki je ocenil, da je državno tožilstvo očitno "reševala glavo Gabrijele Žalac". Ocenil je, da je jasno, da "sistem razpada" in se vprašal, "kako lahko ti ljudje vodijo pregon najtežjih kaznivih dejanj". Menil je, da so spremembe v državnem tožilstvu nujne, saj je verodostojnost močno načeta, še poroča Index.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ