20. 8. 2021, 09:23 | Vir: STA

Kljub lepim besedam talibani v lovu na novinarje in sodelavce ZDA in Nata

profimedia

Talibanski borci v Afganistanu so ustrelili in ubili sorodnika novinarja nemškega medija Deutsche Welle (DW), sicer Afganistanca, medtem ko so ga iskali, poroča Deutsche Welle. Novinar sicer dela v Nemčiji, primer pa kaže, v kakšni nevarnosti so novinarji in njihove družine v Afganistanu, je opozoril direktor DW Peter Limbourg.

Talibani so novinarja iskali od hiše do hiše, navaja DW. V tej akciji je bil nato ustreljen še en sorodnik novinarja, drugi pa so uspeli pobegniti in so zdaj na begu.

Talibani so preiskali domove še vsaj treh novinarjev, ki delajo za DW. Njihove kolege pa so odpeljali ali ubili. DW navaja primer Nematulaha Hemata iz zasebne televizije Gargašt, ki so ga talibani odpeljali, voditelja na radiu Paktia Gag Tufana Omarja pa so ubili.

"Očitno je, da talibani že izvajajo organizirano iskanje novinarjev, tako v Kabulu kot v provincah. Zmanjkuje nam časa," je opozoril Limbourg in pozval nemško vlado k hitri pomoči njihovim sodelavcem. Pozivu so se pridružili tudi drugi nemški mediji.

Medtem je bil ustreljen tudi nemški državljan, ki je bil na poti na letališče v Kabulu. Njegovo življenje ni ogroženo, je sporočila govorka nemške vlade Ulrike Demmer.

DW med drugim navaja, da sta dva moška, domnevo talibanska borca, ustrelila tudi prevajalca, ki je nekoč prevajal za časnik Die Zeit. Ubit je bil 2. avgusta v Džalalabadu na vzhodu države sredi belega dne na ulici. Pred mesecem dni pa je bil ubit tudi svetovno znani indijski fotograf in Pulitzerjev nagrajenec Danish Siddiqui. Ubit je bil v Kandaharju, domnevno pod streli talibanov, še navaja DW.

Talibani so sicer po zavzetju Kabula obljubili splošno amnestijo vsem, ki so kakorkoli sodelovali z zahodnimi silami. Obljubili so, da ne bodo preganjali nikogar. A zaupno poročilo Združenih narodov že opozarja, da so talibani oblikovali seznam sodelavcev ZDA in Nata in da jih že iščejo. Tudi s terena prihaja vse več poročil o iskanju nasprotnikov talibanov, prav tako o zatiranju žensk.

Mednarodna novinarska organizacija Novinarji brez meja je k ukrepanju zaradi položaja novinarjev in novinark pozvala tudi Varnostni svet Združenih narodov, še poroča DW.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.