16. 1. 2022, 16:38 | Vir: STA

Kljub trimesečnem zaprtju knjigarn v Veliki Britaniji lani rekordna prodaja knjig

profimedia

V Veliki Britaniji se je lani kljub več kot trimesečnemu zaprtju knjigarn zaradi epidemije povečevala prodaja knjig. Prodali so več kot 212 milijonov tiskanih knjig, kar je po pisanju Guardiana najvišja številka v zadnjem desetletju. Najbolje prodajani avtor je bil Richard Osman.
 

Opazno je bilo veliko zanimanje za kriminalke, znanstveno fantastiko, ljubezenske romane in knjige s področja osebnega razvoja, prodaja leposlovja se je povečala za 20 odstotkov v primerjavi z letom 2019. V primerjavi z letom 2020 pa se je povečalo za pet odstotkov.

Prodaja je bila po pisanju Guardiana vredna 1,82 milijarde funtov, kar je 3-odstotno povečanje v primerjavi z letom 2020. Podatke je objavila družba Nielsen BookScan. Vrzeli v podatkih med zaprtjem je dopolnila z ocenami, ki temeljijo na mesečnih raziskavah potrošnikov. Knjigarne po Združenem kraljestvu so bile na začetku leta 2021 zaprte za več kot tri mesece.

H kriminalnemu žanru sta najbolj prispevala romana Richarda Osmana. The Thursday Murder Club je bil najbolje prodajani naslov, The Man Who Died Twice pa četrta uspešnica leta. Pri dokumentarni literaturi se je najbolj povečalo zanimanje za um, telo in duha, in sicer za 50 odstotkov, še poroča Guardian.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.