11. 4. 2020, 06:30 | Vir: STA

Kljub umirjanju razmer so po nekaterih državah previdni in bodo uvedli dodatne ukrepe

profimedia

V več državah se razmere glede novega koronavirusa še naprej umirjajo, vendar pa nekatere uvajajo dodatne ukrepe ali jih podaljšujejo. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je ob tem posvarila pred prenagljenim odpravljanjem ukrepov. Pandemija je sicer po svetu zahtevala že več kot 100.000 življenj, okužilo se je več kot 1,6 milijona ljudi.

Avstrija bo po veliki noči uvedla zdravstveni nadzor na vseh svojih mejah, torej tudi na mejah s Slovaško in Češko. Medtem namerava prav tako po praznikih kot ena prvih držav v Evropi postopoma začeti odpirati trgovine in poslovalnice.

Tamkajšnji trend okužb namreč kaže izboljšanje. Že okoli teden dni se na novo okuži manj ljudi, kot jih ozdravi. Vsak okuženi prenese okužbo na manj kot enega človeka. V Avstriji so do danes potrdili 13.271 okužb z novim koronavirusom, od tega je 6064 oseb ozdravelo, doslej pa je umrlo 319 ljudi.

Trend se že kakšen teden večinoma izboljšuje tudi v Španiji, eni najbolj prizadetih držav na svetu. V zadnjem dnevu so potrdili 605 smrtnih žrtev covida-19, kar je najmanj v zadnjih 17 dneh. Vse skupaj so do danes potrdili 15.843 smrti in 157.022 okužb.

Umirjanje epidemije je v zadnjem času opaziti tudi v Italiji, kjer naj bi prepoved gibanja na prostem podaljšali do 3. maja. Potem ko so v četrtek poročali o 610 umrlih v 24 urah, je bilo teh v petek 570. Skupno število smrtnih žrtev se je s tem povzpelo na 18.849, doslej se je okužilo 147.577 ljudi. Že sedmi dan zapored se je znižalo tudi število bolnikov na intenzivni negi.

Podaljšanje ukrepov do začetka maja so danes napovedale tudi oblasti na Irskem in Portugalskem.

Ukrepe pa je zaostrila Srbija, kjer se razmere še ne umirjajo. Podaljšali so policijsko uro ob koncih tedna, ki po novem velja od petka od 17. ure do ponedeljka do 5. ure.

Posamezne dodatne ukrepe sprejemajo tudi nekatere druge evropske države. Malta je zaprla pristanišča za migrante, rešene na morju. Na Slovaškem in v Grčiji pa so odredili karanteno za nekatera romska naselja.

V Iranu nameravajo medtem danes omiliti določene ukrepe. Včeraj so sicer poročali o ponovnem povečanju števila primerov okužbe v nekaterih provincah. Novi koronavirus je v četrtek v Iranu zahteval še 122 smrtnih žrtev, tako da je vse skupaj za covidom-19 umrlo 4232 ljudi. Potrdili pa so še 1972 okužb, vse skupaj doslej 68.192.

WHO je medtem posvarila, da bi lahko prenagljena odprava omejitvenih ukrepov za zajezitev pandemije vodila v ponoven izbruh novega koronavirusa, ki bi lahko imel smrtonosne posledice. Z državami pripravljajo strategije za postopno in varno rahljanje omejitev.

Število okužb in žrtev koronavirusa v ZDA še naprej narašča. Tam je sedaj že 473.916 okuženih s koronavirusom in 17.807 mrtvih. V državi New York je okuženih 162.882 ljudi, umrlo jih je 7844. V državi je v četrtek umrlo 777 ljudi, kar je nekoliko manj kot v sredo in torek, prvič po izbruhu pandemije pa so z intenzivne nege odpustili več ljudi, kot so jih sprejeli.

Vrhunca epidemije prav tako še niso dosegli v Združenem kraljestvu, kjer so v četrtek zabeležili rekordnih 980 smrtnih žrtev novega koronavirusa, vse skupaj je tako na Otoku umrlo že 8958 ljudi. Število okuženih se je v zadnjem dnevu povečalo za 5706 in preseglo 65.000. Vladni svetovalec za medicino Jonathan Van Tam je ob tem povedal, da so se začeli kazati prvi rezultati upoštevanja navodil oblasti.

Tudi v Franciji še vedno beležijo izjemno visoko število smrtnih žrtev na dan. Od četrtka jih je za covidom-19 umrlo še 987, vse skupaj pa doslej 13.197. Drugi dan zapored je sicer upadlo število bolnikov na intenzivni negi, ki jih je zdaj okoli 7000.

Šele prvo okužbo pa so potrdili v zaradi vojne razdejanem Jemnu. Humanitarne organizacije so v preteklosti že opozarjale, da bi lahko imel virus za državo katastrofalne posledice.

Razmere so se že močno umirile v Južni Koreji, ki je bila nekaj časa druga najhuje prizadeta država na svetu. V četrtek so potrdili zgolj 27 novih okužb, s čimer se je to število prvič po 20. februarju spustilo pod 30. Tam je sicer danes potekalo predčasno glasovanje na splošnih volitvah, ki se ga je udeležilo rekordnih več kot 5,3 milijona ljudi. Glasovali so lahko tudi bolniki s covidom-19.

Varnostni svet ZN pa je prvič doslej zasedal na temo pandemije novega koronavirusa. Sprejel je sporočilo za javnost, v katerem je pozval države članice, naj podprejo vsa prizadevanja generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa glede vpliva novega koronavirusa na države, ki so prizadete s spopadi.

Nemški zunanji minister Heiko Maas se je medtem izrekel za krepitev Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) v krizi pandemije in ji stopil v bran po kritiki, ki jo je na njen račun izrekel ameriški predsednik Donald Trump.

Še naprej se vrstijo opozorila pred gospodarskimi posledicami novega koronavirusa. Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva dejala, da bo koronavirus povzročil največji gospodarski upad od časa velike depresije, ki se je začela leta 1929.

V času pandemije so pogosta tudi opozorila zaradi omejevanja medijev. Izredni ukrepi za zajezitev širjenja novega koronavirusa po mnenju predstavnika Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) ne smejo posegati v svobodo medijev.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.