16. 3. 2022, 18:24

Kmetje so zelo zaskrbljeni: kaj bo po podražitvi žit še na udaru?

Profimedia

Po začetku vojne v Ukrajini so cene žit in oljnic strmo zrasle. Obetajo se tudi podražitve drugih dobrin. Preverite, katerih.

"Za visoke cene moke nismo krivi kmetje," je o vplivu na slovenski trg s hrano za spletni portal N1 dejal predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Roman Žveglič. Prepričan je, da je treba preučiti vse ukrepe, ki omejujejo kmete. Ob tem zahtevajo tudi poštene odkupne cene.

Po začetku ruske invazije na Ukrajino se je močno pospešila rast cene pšenice, podražili pa so se tudi energenti. Po velikem navalu na bencinske servise so se na spletu pojavile objave uporabnikov, ki so poročali o primanjkovanju moke.

"Kmetje smo zelo zaskrbljeni nad razmerami."

"Za visoke cene moke nismo krivi kmetje. Kmetje smo lani poleti pšenico prodali po ceni slabih 20 centov za kilogram. Tisti, ki je lani to pšenico kupil in jo zdaj prodaja po tržnih razmerah, ima za to vso pravico. Se pa seveda lahko sprašujemo, zakaj to počne in ali gre tukaj za vojno dobičkarstvo. V vsaki vojni so vojni dobičkarji, in tako je tudi v tem primeru," je še dejal Žveglič. Nekateri kilogram pšenice zdaj prodajajo za 43 centov.

Letošnja žetev bo draga, dodatna skrb suša


Po njegovem mnenju mora država hitro sprejeti ukrepe na področju samooskrbe in prehranske varnosti, še piše N1. "Razlika je ta, da lahko s prehransko varnostjo poskrbimo za polne police z uvozom. Če pa se to ne zgodi in doma nimamo dovolj svojih produktov, pa tudi na police ne moremo nič dati," je povedal Žveglič.

Kmete poleg rasti cen skrbi tudi suša.

Kmete poleg rasti cen skrbi tudi suša.

profimedia

Letošnja žetev bo po Žvegličevih besedah draga, je pa pozdravil odločitev vlade, da omeji cene naftnih derivatov. Poudaril je, da je zelo visoka tudi cena mineralnih gnojil. Kmetje so pripravljeni več delati, vendar pričakujejo ustrezno plačilo. Kot je spomnil Žveglič, kmetijski inštitut vsako leto izračuna proizvodne stroške in vsaj te stroške bi bilo potrebno pokriti s prodajo.

Ob žitih in oljaricah bo posledično na udaru tudi perutnina, ker temelji na žitih, prašičereja in govedoreja. Pri žitih smo se zanašali na Madžarsko in Ukrajino, sedaj pa se bomo morali znajti sami. Kot je dejal kmetijski minister Jože Podgoršek, zaradi vojne v Ukrajini ni potrebe po kopičenju zalog hrane. Dodatno skrb kmetom predstavlja tudi suša. "Padavin v bistvu ni bilo od novega leta, ni bilo niti snega, da bi pokril polja. Suša se že kaže na žitih," pojasnjuje Žveglič.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord