A.B. | 8. 3. 2022, 11:30

Ne boste verjeli, na kakšen način bodo Ukrajincem pomagali slovenski raziskovalci

Življenjska priložnost za ukrajinske študente in raziskovalce.

Profimedia

Ves svet, vsa Evropa, vsa Slovenija je pripravljena pomagati ukrajinskim beguncem. Proti begunskim zatočiščem se valijo konvoji pomoči, neznancem vrata odpirajo posamezniki in družine.

Kaj pa slovenski akademiki? Ti so mladim begunskim raziskovalcem ponudili podporo pri nadaljevanju njihovega študija in raziskovanja. Ne samo to, omogočajo jim tudi nastanitev in kritje stroškov študija.

Društvo doktorskih študentov in raziskovalcev na začetku kariere – Mlada akademija - je članica krovnega združenja Eurodoc. Odločili so se, da v pomoč ukrajinskim raziskovalcem na začetku njihove kariere pomagajo razvijati nove življenjske priložnosti.

»Ena izmed družbenih skupin, ki jih vojno stanje posebej ogroža, so ukrajinski študenti, doktorski kandidati, raziskovalci na začetku kariere in drugi raziskovalci /…/ pridružujemo se ostalim Eurodocovim nacionalnim združenjem v koordiniranem prizadevanju za pomoč ukrajinskim raziskovalcem na začetku kariere, ki bodo morali za zaščito svojih življenj poiskati zatočišče v prijateljskih državah.« (Mlada Akademija). 

Mlada akademija - v podporo raziskovalcem na začetku kariere 

Zagotavljanje varnega okolja za vse ukrajinske študente/ke, ki se že nahajajo v Sloveniji in tudi tiste, ki jih je ukrajinska kriza prizadela pomeni ustvarjanje priložnosti, kot je to storila tudi Mlada akademija. 

NaFacebook profilu Tee Romih, predsednice Mlade akademije, smo našli odgovor kako lahko pomagate:

»Ustvarili smo tabelo, v katero lahko posamezni slovenski znanstveniki, ki imajo proste finančne in prostorske kapacitete in so pripravljeni v svojo raziskovalno skupino sprejeti ukrajinske begunce, vpišejo svoje kontaktne podatke.«

Združevanje v solidarnosti pomeni, da zmoremo ostat sočutni tudi takrat, ko so razmere, s katerimi se soočamo, mnogo večje od nas.

Pomoč raziskovalcem na začetku kariere, ki si bodo morali za zaščito svojih življenj poiskati zatočišče v prijateljskih državah je Akademija ponudila življenjsko priložnost.

Tabela, ki jo trenutno najdemo na tej povezavi (KLIK) je pomemben korak tudi za slovensko raziskovalno polje, za njegovo širitev in večjo participacijo v trenutnih družbeno-kulturnih razmerah.

Novo na Metroplay: Kako se dobro ločiti? | N1 podkast s Suzano Lovec