4. 10. 2020, 06:33 | Vir: STA

Količina ledu v Arktičnem morju se je kritično zmanjšala

profimedia

Količina ledu v Arktičnem morju se je to poletje skrčila na drugo najmanjšo količino v 42-letni zgodovini meritev, opozarjajo ameriški znanstveniki. Po njihovih besedah gre za neizpodbiten dokaz negativnih vplivov podnebnih sprememb.

Led v morju na Arktiki se poleti tali in pozimi obnavlja, vendar natančni satelitski posnetki, ki jih beležijo od leta 1979, kažejo, da se ga več stali kot obnovi, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je pokazala raziskava Državnega podatkovnega centra za sneg in led, ki deluje v okviru univerze v Boulderju, je bila najmanjša letošnja količina ledu dosežena 15. septembra, ko je znašala 3,74 milijona kvadratnih kilometrov.

"Na severu smo priča noremu letu. To je druga najmanjša količina v zgodovini meritev," je opozoril direktor centra Mark Serreze. Kot je dejal, smo na poti k poletju na Arktiki povsem brez ledu, letošnje leto pa je dalo temu prehodu močan pospešek.

Taljenje ledu na morju sicer neposredno ne povzroča zviševanja gladine oceanov, saj je ta led že v vodi. Vendar pa manjša količina ledu poveča količino sončnega sevanja, ki ga sprejme morje. To se zaradi sevanja segreva.

"Če se bo morje segrevalo hitreje, bomo vsi še bolj izpostavljeni uničujočim učinkom podnebnega zloma," je opozorila Laura Meller iz okoljevarstvene organizacije Greenpeace Nordic Oceans.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord