22. 2. 2019, 18:02 | Vir: STA

Kolinda Grabar-Kitarović pomilostila obsojenca, ki je gojil medicinsko konopljo

profimedia
Kolinda Grabar-Kitarović pomilostila obsojenca, ki je gojil medicinsko konopljo (foto: profimedia)

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je danes potrdila, da je podpisala pomilostitev 41-letnega Huanita Luksetića, ki je bil konec januarja obsojen na dve leti zapora zaradi gojenja marihuane. Luksetić je zbolel za multiplo sklerozo in je marihuano gojil za lastne potrebe, a je sodišče presodilo, da je bila droga namenjena prodaji.

Odločitev reškega sodišča je močno razburila del hrvaške javnosti, ki je opozarjal, da je kazen previsoka v primerjavi s kaznimi, ki so bile doslej izrečene za proizvodnjo in prodajo občutno večjih količin prepovedanih mamil. Luksetićevi odvetniki so po objavi pravnomočne sodbe ocenili, da njihov klient zaradi zdravstvenega stanja ne bo uspel preživel dveh let v zaporu.

Luksetić je na sodišču trdil, da je marihuano gojil za izdelavo kanabisovega olja, ki, kot je dejal, lajša simptome njegove hude bolezni. Kot je pojasnil, se je z uporabo olja njegovo zdravstveno stanje izboljšalo, saj je lahko samostojno skrbel zase. Pred tem je že imel težave z vidom in je izgubljal občutek v rokah in nogah.

Ob tem je izpostavil, da se je za kanabisovo olje odločil, ko simptomov bolezni ni mogel lajšati s konvencionalnimi metodami zdravljenja, ni pa imel denarja, da bi olje kupoval.

Sodišče je sklepalo, da so bila mamila vseeno namenjena prodaji, ker so v hiši nedaleč od Reke, v kateri živi Luksetić, našli 15 kilogramov marihuane in enajst sadik konoplje, ki jih je gojil na svojem vrtu. Sodišče je ocenilo, da bi iz zasežene marihuane lahko izdelal dovolj olja za več kot štiri leta redne uporabe.

Grabar-Kitarovićeva je takoj po objavi sodbe omenila, da obstaja realna možnost za pomilostitev 41-letnega Luksetića. Danes je potrdila, da je dokumentacijo o pomilostitvi poslala hrvaškemu ministrstvu za pravosodje, ki bo Luksetića in njegovega odvetnika obvestilo o njeni odločitvi, je poročal hrvaški radio.

Na Hrvaškem so leta 2015 legalizirali uporabo konoplje v medicinske namene za osebe, ki trpijo za bolečinami zaradi karcinomov, multiple skleroze, Dravetovega sindroma in virusa hiv.

Bolniki, ki imajo pravico do zdravniškega recepta, so opozarjali na visoko ceno pripravkov, ki stanejo med 700 in 2500 kun (med 95 in 340 evrov) za posamezno terapijo. Še bolj so bili nezadovoljni, ker zdravniki niso bili pripravljeni izdajati receptov, predvidene terapije pa naj ne bi zadostovale potrebam bolnikom.

Zato so se obrnili na "črni trg", med drugim tudi v Sloveniji, je po lanskem pomanjkanju pripravkov iz marihuane v hrvaških lekarnah zaradi izteka roka uporabne medicinske konoplje poročal Novi list.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.