Uredništvo | 8. 9. 2023, 17:02

V prihodnjih dneh ne zamudite spektakla na nebu (viden bo tudi s prostim očesom)

Profimedia

Komet Nišimura se bo Soncu najbolj približal 17. septembra.

Komet Nišimura, ki so ga odkrili pred mesecem dni, bo ta konec tedna viden s prostim očesom, kar ponuja priložnost, da ga opazujemo enkrat na 437 let.

Krogla kamenja in ledu, katere natančna velikost še ni znana, nosi ime po japonskem amaterskem astronomu Hideu Nišimuri, ki jo je prvi opazil 11. avgusta. "Redko se zgodi, da kometi dosežejo vrhunec vidljivosti tako kmalu po odkritju," je povedal Nicolas Biver, astrofizik s pariškega observatorija. "Večino jih odkrijemo mesece ali celo leta, preden se približajo Soncu," njegove besede povzema The Guardian. Po njegovih besedah se komet mimo Sonca pomakne le vsakih 437 let, kar je dolga orbitalna doba.

Ko se kometi približujejo Soncu iz prostranega vesolja, se zaradi toplote njihovo ledeno jedro spremeni v prah in plin, ki tvorita dolg rep. Sončeva svetloba se odbija od tega repa, kar nam omogoča opazovanje kometov z Zemlje.

Spoznate ga lahko po zelenkastem repu

Komet Nišimura se bo Soncu najbolj približal 17. septembra. Od Sonca bo oddaljen 33 milijonov kilometrov, kar je manj kot četrtina razdalje med Zemljo in Soncem, pojasnjuje astrofizik Biver. Komet bo nato neškodljivo preletel Zemljo na razdalji 125 milijonov kilometrov.

"Najbolje je, da pred sončnim vzhodom pogledate na nebo v severovzhodni smeri, levo od Venere, na jasnem nebu brez onesnaženja," je dejal Biver.

Ljudje z majhnimi daljnogledi bodo zlahka uživali v spektaklu, če bodo razmere dopuščale, pa bo komet viden tudi s prostim očesom. Prepoznate ga lahko po zelenem repu, še navaja The Guardian. 

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol