15. 3. 2008, 17:45 | Vir: Playboy

Komu nese najdlje?

Playboy

Kateri so tisti, ki so po našem mnenju najbolj zaznamovali leto, ki se je izteklo? Naš tradicionalni izbor »naj moškega« v nasprotju z drugimi lestvicami seveda ni temeljil na videzu, erotičnem naboju ali okusu za oblačenje. Merilo je bilo le eno: odmevnost storjenih dejanj.

Dr. Tomislav Klokočovnik

Kardiokirurgu z oddelka za kirurgijo srca in ožilja v ljubljanskem Kliničnem centru in njegovi ekipi je uspel izjemen strokovni dosežek: prvi na svetu je izvedel operacijo srca, natančneje, zamenjavo aortne zaklopke, pri tem pa je bil bolnik ves čas pri zavesti, se pogovarjal z zdravniki in že po dveh dneh je lahko zapustil bolnišnico. Klokočovnik je sicer pred tremi leti izvedel tudi izjemno zahtevno operacijo, med katero je pacientu všil kar pet obvodov srca oziroma bypassov, in to ne na ustavljenem srcu, kakor je v navadi, ampak na delujočem in brez zunajtelesnega krvnega obtoka.

Mirko Tuš

Lastnik in ustanovitelj trgovske verige Engrotuš se še vedno skriva pred očmi javnosti. Od leta 1989, ko je bila odprta prva trgovina, je Tuš postavil na noge štajerski in dolenjski multikino Planet Tuš ter tudi svoje prve bencinske črpalke z imenom Tuš Oil. Poleg agresivnega pristopa na domačih tleh se Tuševi zeleno-rumeni centri pojavljajo že tudi na območju nekdanje Jugoslavije. Eden najbolj skrivnostnih mož v slovenskem gospodarstvu se vztrajno izogiba kameram in novinarskim vprašanjem. Čeprav se tako rekoč dnevno odpirajo nove trgovine v lastništvu ali zgolj pod franšizo blagovne znamke Tuš, ostaja gospod anonimen in je o njegovi zasebnosti znanega bore malo ali nič. Intervju z njim velja za številko 1 med trofejami slovenske sedme sile.

Jurij Schollmayer

Nekdanji maneken, zdaj pa poslovnež in glava nogometnega kluba Olimpija, ki je s svojimi spremljevalkami na vsemogočih družabnih prireditvah letos polnil opravljive rubrike, je napovedal vojno vsem ljubljanskim lastnikom kafičev. Bojda bi zdaj rad pokupil vse lokale, kar jih je v neposredni bližini Ljubljanice. Sicer pa je z odhodom velikega Roberta Prosinečkega iz vrst ljubljanske Olimpije nedvomno prihranil mnogo denarja. In ga investiral v vrnitev Cimeta za Bežigrad!

Marko Brecelj

Večni upornik, frontman legendarne rokerske skupine Buldožer, vodja Koprskega mladinskega kulturnega centra in glava »Društva Prijateljev Zmernega Napredka« je bil letos spet kar nekajkrat v akciji. Mnogi obalni alternativci mu zamerijo, da se je večkratni neuspešni županski kandidat po začetni opoziciji novemu županu Popoviču navsezadnje le podredil njegovi oblasti, ki je Breclju naklonila tudi nekaj milijončkov subvencije za njegove programe – morda je prav zato prijel za škarje in tapison ter na praznik Marijinega vnebovzetja oblepil kemblje sedmih koprskih cerkvenih zvonov, jih utišal za celih 20 ur ter Slovencem na Obali omogočil daljši in mirnejši spanec. Vsaj začasno … Marko, kaj bo tvoja naslednja provokacija?

Janez Janša

Ni le eden najvidnejših slovenskih politikov, ki je letos dodobra prašil lokalno politično sceno, ampak kandidat za naslednika velikega Hugha Hefnerja. Ne verjamete? Poglejte ga vendar še enkrat, kako dobro se počuti v družbi naših zajčic!

Bojan Prašnikar

Nekdanji nogometaš v rodnem NK Šmartno, ljubljanski Olimpiji in avstrijskem Bleiburgu ter trikratni selektor slovenske nogometne reprezentance je spisal zadnje poglavje slovenske nogometne pravljice in »navdušil« z izjavo, da smo v Ljubljani od Hrvatov prejeli le »en trapast gol«. Čeprav naši fantje na trapasti hrvaški gol niso zares udarili niti enkrat (!), s čimer so izvabili solze na oči domačih ljubiteljev okroglega usnja. Prašnikar je tako ostal globoko v senci zdaj že nesmrtnega Srečka Katanca, ki je znal četico razposajenih fantičev odpeljati vse do svetovnega prvenstva v Koreji, čeprav so po tem tudi njemu stvari ušle iz rok. Tako je Prašnikarjev največji uspeh še vedno uvrstitev kluba NK Maribor v eminentno ligo prvakov v sezoni 99/2000.

Robert Pešut

Provokator in performer, javnosti bolj znan kot Magnifico, je Gallusovo dvorano Cankarjevega doma zapolnil do zadnjega kotička. In to dvakrat! Čeprav se je pred časom uradno že umaknil s scene in kot-da-sklenil svoje glasbeno poslanstvo, je z novo ploščo Import – Export očitno udaril v samo bistvo modernega vzhodnoevropskega gospodarstva. In ne samo to, Magnifico je zadel v črno tudi z ritmom. Več kot opazno je namreč, da se Slovenci vse bolj ogrevamo za poskočne ritme balkanskih trubačev, katerih vložkov na novi Magnificovi plošči ne manjka. Shake it, baby! In, Magnifico, hvala za vse tresoče ritke!

Aleš Kristančič

Goriškega vinarja, ki petino svojega pridelka proda na domačem trgu, preostalo pa izvozi v širni svet, ste imeli priložnost podrobneje spoznati v prejšnji številki naše revije. Z očetom Mirkom ljubeče božata vinsko trto in stiskata tako dobro žlahtno kapljico, da je že leta 1958 postala eksluzivni napoj protokola tedanje SFRJ. Priznanega slovenskega vinarja je strokovna ameriška vinarska revija Wine&Spirits uvrstila med sto najboljših vinarjev sveta. To ni do danes uspelo še nobenemu domačemu pridelovalcu vinske kapljice, zato vodilnega moža blagovne znamke Movia, ki je ime dobilo po njihovem 303 leta starem posestvu, uvrščamo med 24 naj.

Branko Đurič - Đuro

Režiser, igralec, komik in kot igralec v Nikogaršnji zemlji tudi »prvi slovenski oskarjevec« si je z uspehom filmov Na nikogaršnji zemlji ter Kajmak in marmelada že v drugo prislužil mesto na naši lestvici vrhuncev. Nekateri mu sicer očitajo, da v svojem zadnjem filmu ponižuje Slovence in da se škandalozno norčuje iz slovenske mentalitete, načina življenja in vrednot. A ni tako hudo. Filmi, ki jih ¤uro režira oziroma v njih igra, praviloma odlično polnijo blagajne kinodvoran, to pa je dandanes najbrž vse, kar šteje. Tako je Branko eden redkih »slovenskih« pozitivnih filmarjev, čeprav obstaja resna nevarnost, da preveč zavzeto pluje v povsem komercialne vode in bi se ga utegnila publika v prihodnje tudi naveličati. Kakorkoli, brez dileme sodi med 24 naj moških 2003. Poleg vsega pa se še bojimo, da bo spet jezen, če ga ne uvrstimo na našo lestvico. Saj veste, s Holivudarji se ne kaže zajebavati ...

Benka Pulko

Slovenka, ki je obkrožila svet s svojim BMW F 650 in se letos vrnila domov, je zapeljala naravnost v Guinnessovo knjigo rekordov, pri tem pa izdala še odlično knjigo z izjemnimi fotografijami. Dokazala je, da ima več jajc kot večina slovenskih dedcev. Avanturistka, pustolovka, motoristka in popotnica se je, ker pravega moškega ni bilo pri roki, med dolgo potjo poročila s svojim motociklom. »Zanesljiv je, ne smrči in pride vedno točno,« pravi Benka, mi pa dodajamo, da kljub temu vseeno veliko pije. Tako kot moški …

Slavko Avsenik

Pesnik, samouk, glasbenik, gostinec, tako imenovani kralj polke in še marsikaj je oče sodobne narodnozabavne glasbe. Mesto na naši lestvici mu letos pripada še toliko bolj, saj je natanko pred 50 leti z bratom Vilkom s preimenovanjem Gorenjskega kvarteta ustanovil Ansambel bratov Avsenik, ki sta ga v tem letu sestavljala še oba nepozabna Franca, Košir in Ogrizek, naslednje leto pa sta ga dopolnila še pevca Danica Filipič in tretji Franc. Tokrat Franc Koren. Pot skupine je šla nato le še navzgor in karkoli so zaigrali, je v hipu postalo hit. Milijoni prodanih plošč in na tisoče posnemovalcev je Ansambel bratov Avsenik poneslo v sam vrh in nedvomno med nesmrtne legende evropske narodnozabavne glasbe.

Boris Popovič

Koprski župan, obalni poslovnež, lastnik petih kavarn, koncesionar koprske plaže, nekdanji dirkač, plejboj in predsednik NK Koper pa še kaj je letos kot koprski župan končal za zapahi in na noge dvignil obalno in tudi vseslovensko javnost. Njegovi privrženci so protestirali pred koprskim zaporom, ni pa malo tudi tistih, ki do aktualnega koprskega župana ne gojijo hudih simpatij – mestni veljaki, ki jim je spodnesel oblast, in tudi nekateri občani, ki še vedno niso pozabili nepremišljenega dirkanja in hude nesreče na koprski obvoznici s porschejem 911. A gospod zmaguje v politiki, tako kot je zmagoval v reliju. Res pa je, da zaradi relija nikoli ni končal za rešetkami …

Lojze Peterle

Politik in čebelar oziroma v zadnjem času predvsem čebelar in politik je dvignil na noge slovensko javnost, ko mu je tednik European Voice na razglasitvi za Evropejca leta 2003 podelil nagrado za dosežek leta v evropskem prostoru. Prenekateri mediji so zadevo prehitro pograbili in javnosti nekoliko napačno prezentirali zadevo, tako da je Lojze nekaj dni celo užival sloves Evropejca leta 2003. Seveda v veselje vseh čebelarjev! Če bi ga mediji ne povezovali tako tesno z aktualno afero o izbrisanih, potem bi Lojze v javnem mnenju nedvomno kotiral še precej više.

Vasilij Žbogar

Vrhunski profesionalni jadralec in lanski zmagovalec evropskega pokala, čigar nastop na evropskem prvenstvu to poletje v Zadru je spremljala vsa Slovenija, je jadranje Slovencem približal skoraj na raven oboževanega nogometa. Z osvojitvijo naslova evropskega prvaka v razredu laser in večkrat osvojenim državnim prvenstvom je Žbogar upravičeno uvrščen med 10 najboljših svetovnih jadralcev. S tem je postal tudi prvi Slovenec, ki je izpolnil normo za olimpijske igre v Atenah 2004. Če nimamo stadiona, imamo vsaj morje, mar ne? No, za zdaj še ... Vasilij jim je dal vetra!

Tomi Sluga

Prvi slovenski terorist, ki je zagrešil vsega prezira vredno dejanje in po elektronski pošti grozil voditelju svobodnega sveta. Bushu se je od vsega hudega v grlu zataknila prestica in cel hec je na noge dvignil ameriško varnostno službo, tako da je slovenskim možem postave poslala celo satelitski posnetek Tomijeve hiše. In ne boste verjeli, vsej neumnosti navkljub je domači sodnik nesrečnega terorista Slugo celo obsodil! Po presenetljivo hitrem postopku. Se še sprašujete o resnosti našega sodstva?

Primož Peterka

Moravški orel je znova poletel. Po uspešni karieri je v slogu pravih skakalcev iz Skandinavije posegel po alkoholu in hitrih avtomobilih. Žal se je to v tej fatalni kombinaciji tudi končalo enako usodno. Večkrat. A Primož je odrasel, si pristrigel za nekatere sporno grivo, postal očka in speljal življenje na pravi tir.

S trenerjem Zupanom sta se očitno odlično ujela in znova so tukaj tudi odlične daljave in dodelan slog. In še ključni razlog za uvrstitev na našo lestvico: Primož si je omislil kar dokumentarec o sebi, s katerim se je odprla nova kinematografska pridobitev v Ljubljani – bivša Sloga, sedanji Kinodvor. In Marcel Štefančič jr., alfa in omega filmske kritike pri nas, je zadevo razglasil za »triler, družinsko dramo, resnično zgodbo, vzgojni film, športni film, gorski film, air-movie in love story«.

Siddharta

Še eni povratniki na našo lestvico: Siddharta. Pet fantov, ki … ga žgejo kot eno. Z novim albumom Rh - so dosegli skoraj nepredstavljivo in dokazali, da lahko tudi domači rokerji obnorijo ves narod in začnejo nekaj tako »veličastnega«, kot je slovenska turneja, z razprodanim bežigrajskim stadionom. V družbi simfonikov, Kreslina in tisočev prižganih vžigalnikov.

Dr. Franc Rode

Že z vztrajnostjo pri zavračanju intervjujev in izjav za našo revijo so si gospod nadškof, po papeževi nezmotljivi presoji očitno tudi nesojeni kardinal, prislužili stalno mesto na naši lestvici. No, če mu že pri kardinalstvu ni uspelo, je gospod Rode vendarle dosegel pomemben uspeh na domači fronti, saj je po letih odločanja ustavno sodišče vendarle presodilo, da vatikanski sporazum ni v neskladju z ustavo. Franc pa je tudi hudo karizmatičen mož in slovenske vernice ga imajo po tihem za neustavljivo privlačnega. Saj veste, kot kakega Richarda Chamberlaina v Pesmi ptic trnovk … Vprašajte ženo, kaj si misli!

Zoran Jankovič

Za predsednikom uprave Mercatorja je spet burno leto. Vsaj uradno! V težkih dneh pred referendumom o zapiralnem času trgovin ga je razveseljevala misel na nedelje s svojim vnukom, ki ga bo Jankovičem povila Vesna Dolenc, žena Zoranovega najmlajšega sina Jureta (se še spomnite maturitetne zgodbe?) – za njegovo mega svatbo je »Zoki« bojda odštel 54 milijonov tolarjev! A ni panike, hude luknje v družinskem proračunu ne bo. Ata je namreč letos pod svoj plašč ogrnil tudi kranjska Živila, sosedovi centri, pred katerimi ni varna več nobena država bivše Juge, pa itak rastejo kot gobice po dežju.

Dimitrij Rupel

Zunanji minister ima za seboj hudo neprijetno leto: slovenska javnost s porednimi novinarji na čelu nikakor ni doumela njegove proameriške zunanje politike s podpisom Vilniuške izjave na čelu; Rupel sam ne more doumeti, zakaj naj bi z vso kolobocijo pri ustanavljanju diplomatske akademije kršil kakršenkoli zakon; člani sveta za visoko šolstvo pa niso čisto doumeli globine študijskega programa te akademije, ki so ga predlagatelji z Ruplom na čelu opisovali kot visoko strokovnega, šolski svet pa je zmajeval z glavo nad diletantizmom in očitnimi znaki prepisovanja iz drugih študijskih programov ...

Je pa Rupel lahko zadovoljen, ker smo Slovenčki kljub močnemu protiameriškemu razpoloženju prikimali vstopanju v EU in NATO, ker preiskovalni sodnik tako kot minister sam ni videl razlogov za uvedbo preiskave, koncev pa tudi zato, ker ga kljub njegovemu zanimivemu načinu komuniciranju z javnostjo njegov šef Rop ni niti oštel. Vsaj javno ne.

Miloš Kovačič

Maskota novomeškega farmacevtskega giganta Krke je očitno v najbolj razburljivem obdobju svojega življenja. Počasi odhaja v pokoj, vmes je doživel še aretacijo na letališču v Rusiji in najpomembneje izmed vsega: dal je odličen intervju za Playboy. No, seveda je v javnih nastopih tudi nekoliko udaril mimo, in sicer z nesrečno izjavo o Židih, kar je po objavi v dnevniku Finance in v Sobotni prilogi med pripadniki judovske skupnosti dvignilo precej prahu. Vsekakor je Kovačič zmagal z izjavo leta, ko je pri iskanju novih pokroviteljev za košarkarje Krke, ki jim predseduje od debakla v Moskvi (negativne reklame si ne moremo privoščiti, je dejal), odkrito izjavil: »Z reveži s Telekoma se ne bom pogajal ...«

Dušan Keber

Najdejavnejši minister v minulega leta. Zagotovo eden redkih, ki so od besed prešli k dejanjem, čeprav so njegove poteze marsikomu šle globoko v nos. Bela knjiga, mize v Kliničnem centru, trnovska bolnišnica, celjska bolnišnica … pa seveda protikadilski in protialkoholni zakon, zaradi katerega je pivo po njem dobilo ljubkovalno ime. »Dva kebra, prosim ...« se tako dostikrat sliši za šankom. Ker nam je letos dal daleč največ snovi za pogovore ob jutranjih kavicah, se ob koncu leta mi pogovarjamo z njim: 20 vprašanj na strani 132!

Marko Voljč

Do nedavnega vodilni mož Nove Ljubljanske banke, imetnik diplomatskega potnega lista, glava Golf & Country cluba, predsednik Združenja Managerjev in verjetno še kaj je skrušeno zapustil svoj stolček. Odnesel ga je sistem Sigma, ki je po mnenju strokovnjakov glavni razlog za zaplete s transakcijskimi računi v NLB, ki so nam poleti in v jesen parali živce ter kradli čas in denar. Voljč, ki mu prenekateri očitajo premočno Drnovškovo botrstvo, je z odstopom posredno priznal svojo odgovornost, pospravil pisalno mizo, pobral 30 milijonov tolarjev odpravnine ter jo po 11 letih na čelu NLB mahnil – na bolje. Gospod je postal direktor za srednjo Evropo v eminentni KBC, ki je tretjinska lastnica Nove Ljubljanske banke. Logično, mar ne?

Radoslav Nesterovič - Rašo

Profesionalni igralec košarke v ligi NBA ima v primerjavi z lani 42 milijonov razlogov več za uvrstitev na našo lestvico. Seveda v dolarjih! Rašo je namreč podpisal šestletno 42 milijonov dolarjev težko pogodbo z aktualnimi prvaki lige NBA. Pri Spursih bo tako zamenjal Robinsona, enega glavnih zvezdnikov tega kluba. Najbolj presenetljiv je podatek, da so mu v Minnesota Timberwolves, njegovem starem klubu, kjer je igral pet let, za nadaljnjih sedem let ponujali kar 50 milijonov! »Denar ni edino vodilo v življenju,« je svojo odločitev plemenito pokomentiral Nesterovič.

TEKST: Gaber Keržišnik

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord