16. 7. 2021, 16:38 | Vir: STA

Konec tedna bi lahko padlo od 50 do 80 litrov dežja na kvadratni meter

profimedia

Slovenijo bodo v noči na soboto, predvsem vzhodni del države, zajele nevihte z močnimi nalivi, ki se bodo s krajšimi prekinitvami nadaljevale do ponedeljka zjutraj. Ob krajevnih nalivih bo lahko padlo od 50 do 80 litrov dežja na kvadratni meter. Možna so razlivanja posameznih hudournikov, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Po podatkih Arsa bodo v drugi polovici noči na soboto vzhodno polovico države zajele nevihte z močnimi nalivi, ki se bodo nadaljevale tudi čez dan. Do sobote zvečer bo v jugovzhodni in vzhodni Sloveniji ob krajevnih nalivih padlo od 50 do 80 litrov dežja na kvadratni meter.

Vodnatost rek po Sloveniji je trenutno večinoma mala, srednjo vodnatost imajo še reke na območju Julijskih Alp, Drava in Mura ter nekaj manjših rek. Vodnatost se večinoma počasi zmanjšuje. Danes se bodo pretoki rek še naprej počasi zmanjševali, v soboto pa se bodo povsod po državi zmerno povečali, najprej in najizraziteje na vzhodu. V nedeljo se bo nadaljevalo zmerno naraščanje vodnatosti. Predvsem na vzhodu države lahko posamezne reke dosežejo velike pretoke, opozarjajo na Arsu.

Danes in v soboto lahko ob lokalnih nalivih izraziteje narastejo posamezni manjši vodotoki in hudourniki.

V soboto bo spremenljivo oblačno s pogostimi plohami in nevihtami. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka burja.

Tudi v nedeljo bo še spremenljivo s krajevnimi padavinami, več jih bo v vzhodni polovici države. Do ponedeljka zjutraj bodo padavine povsod ponehale, čez dan se bo zjasnilo. Oba dneva bo pihal severni do severovzhodni veter, so še zapisali na agenciji.

Agencija RS za varnost prometa voznikom v slabših pogojih svetuje previdnost tudi v prometu. "Obvezno prilagodite hitrost vožnje, upoštevajte prometno signalizacijo in povečajte varnostno razdaljo. Če je le možno pa se v slabih pogojih raje ne odpravljajte na cesto, ampak ostanite na varnem," so zapisali na družbenem omrežju Twitter.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.