13. 11. 2021, 09:30 | Vir: STA

Konec tedna poostren nadzor policije v okviru akcije Slovenija piha 0,0

Daniel Novakovič/STA

Policisti bodo tudi ta konec tedna v okviru akcije Slovenija piha 0,0 in Alkohol, ki poteka od 5. novembra, izvajali poostren nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov. Novembrski čas okoli martinovega je namreč znan po številnih prometnih nesrečah, ki jih velikokrat povzročijo opiti vozniki, so opozorili na Generalni policijski upravi.
 

"V okviru nadzora vsakemu vozniku, ki ga imamo v postopku, odredimo preizkus alkoholiziranosti. Po potrebi s hitrimi testi ugotavljamo tudi prisotnost drog v organizmu," so zapisali. Vožnja pod vplivom alkohola in drugih psihoaktivnih snovi ima lahko resne posledice za voznika, njegove sopotnike in ostale udeležence v prometu.

Po navedbah policije približno vsaka deseta prometna nesreča nastane zaradi uporabe alkohola, vzrok vsake tretje smrtne prometne nesreče pa je opit voznik. Udeležencem cestnega prometa se zmanjšajo motorične sposobnosti že po enem kozarcu zaužitega alkohola. Poslabša se sposobnost zaznavanja, napačno se presodi razdalja med objekti, upočasni reakcijski čas in zoži zorni kot, kar vodi k večjemu tveganju za nastanek prometne nesreče, so poudarili.

Ob tem so opozorili, da se največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola zgodi ob koncu tedna, in sicer ob petkih in sobotah ter v poznih nočnih in zgodnjih jutranjih urah ter po obdobjih in v času martinovega ter v decembrskih dneh.

"Za prometno varnost smo odgovorni prav vsi prometni udeleženci. Če ste opiti, ne sedajte za volan, temveč si prevoz na zabavo in z nje načrtujte v naprej. Skupaj poskrbimo za varnost na naših cestah," so pozvali.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.