9. 5. 2021, 16:42 | Vir: STA

Konferenca o prihodnosti Evrope: epidemija je izpostavila tako prednosti kot pomanjkljivosti Evrope

profimedia

Evropa potrebuje nov demokratični navdih in to je po besedah francoskega predsednika Emmanuela Macrona tudi cilj konference o prihodnosti Evrope, ki se je začela z današnjim dogodkom ob dnevu Evrope v Strasbourgu. K sodelovanju v razpravi, ki bo trajala leto dni, je povabil vse ljudi, tudi mlade.

Široka razprava je po besedah Macrona potrebna, da se lahko Evropska unija prilagodi izzivom, ki jo čakajo. Kot je dejal, so številne krize, nazadnje pa predvsem epidemija covida-19, pokazale tako prednosti kot pomanjkljivosti Evrope, in medtem ko se prvim ne bi smeli odreči, bo treba slednje odpraviti.

"Evropsko sodelovanje je rešilo in rešuje življenja, je naša prednost," je prepričan. Evropska demokracija je demokracija kompromisov in to moramo ohraniti, a je ob tem treba okrepiti učinkovitost, da se bomo lahko hitreje in odločneje odločali, je dodal.

Po njegovih besedah je treba najti model, ki bo zaščitil evropske vrednote. "Nikoli ne smemo pustiti, da bi se omajali temelji Evrope," je še pozval Macron, ki je leta 2019 dal idejo za takšno konferenco.

Covid-19 je bil po besedah predsednika Evropskega parlamenta Davida Sassolija pomembna lekcija za vse, tudi EU. "Po 15 mesecih krize zelo dobro vemo, kaj je in kaj ni delovalo," je povedal v nagovoru na današnjem dogodku v Evropskem parlamentu, s katerim se je začela konferenca o prihodnosti Evrope.

Njen namen je približati EU državljanom, prisluhniti njihovim skrbem in ambicijam ter oblikovati sklepe, ki bodo predstavljali smernice za prihodnjo usmeritev unije. Pomembno vlogo pri konferenci bo imela tudi Slovenija, ki bo v drugi polovici predsedovala Svetu EU.

"Če želimo, da bo Evropa imela prihodnost, mora temeljiti na državljanih," je dejal portugalski premier Antonio Costa, katerega država trenutno predseduje Svetu EU. Tako kot ostali govorci je poudaril, da posvetovanja ne smejo potekati samo v Bruslju, ampak na vseh ravneh. "Na konferenci lahko sodelujete vsi. Predstavite svoje predloge in želje. Skupaj bomo zgradili prihodnost Evrope," je dejal.

Na dogodku, ki je bil širšemu občinstvu na voljo v neposrednem video prenosu, je spregovorila tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. "Konferenca je namenjena vsem Evropejcem, da lahko skupaj govorimo o skupni viziji naše Evropske unije," je dejala. "To je priložnost, da združimo Evropejce. Da skupaj delamo na skupnih ciljih za našo prihodnost, kot so to delale prejšnje generacije," je dodala.

Po njenih ocenah je zelo pomembno, da se sliši tudi mlade. "Pandemija jim je ukradla več kot le eno leto. Ukradla jim je izkušnje, ki jih potrebuje vsak mlad človek. Veselje in prijateljstva, ki te za vedno zaznamujejo. Priložnosti za rast, učenje in tveganja," je povedala. "Zamujenega časa ne moremo nadomestiti, lahko pa zgradimo nekaj pravičnejšega in boljšega zanje in z njimi," je dodala.

Ključno vlogo pri izvedbi konference bo odigrala interaktivna in večjezična digitalna platforma. Delovati je začela že 19. aprila, in sicer v vseh 24 uradnih jezikih unije. Poleg platforme bodo bistveni deli konference še štirje državljanski paneli s po najmanj 200 udeleženci iz vseh držav članic ter štiri plenarne seje.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.