A.B. | 23. 2. 2022, 21:24

Trump SE VRAČA, zdaj se bo oglašal prek TE (necenzurirane) platforme: ''Pripravite se, vaš najljubši predsednik ... ''

Profimedia

Nekdanji ameriški predsednik Donald Trump se bo po novem 'oglašal' prek platforme Truth Social, ki se je v omejeni obliki pred kratkim predstavila v (ameriškemu trgu dostopni) trgovini Apple App Store. Posamezniki, ki so aplikacijo že uporabili, so komentirali, da je le-ta zelo podobna družbenemu omrežju Twitter, ki je lani blokiral Trumpov uporabniški račun z več milijoni sledilcev. Trumpu je bilo zaradi številnih kontroverznih izjav in pozivov svojim podpornikom - ki so 5. januarja 2021 rezultirali v napad na Kapitol - prepovedano uporabljati platforme Twitter, Facebook in YouTube. Trump je že takrat napovedal, da zagotovo ni rekel 'zadnje', svoje besede pa bo zdaj širil na platformi, ki je (ironično) nastala z namenom ''resnične svobode govora'' in ''necenzuriranega izražanja mnenj''. Trumpov sin je pred očetovo vrnitvijo v svet družbenih omrežij na svojem uradnem Twitter profilu delil njegovo prvo 'resnico', ki jo je delil na svoji novi platformi: ''Pripravite se. Vaš najljubši predsednik bo kmalu z vami.''

Medtem pa naj bi nekateri najzgodnejši uporabniki Trumpove platforme že naleteli na prve težave pri registraciji svojih računov. Vodja projekta in nekdanji kongresnik Devin Nunes je javnost ob tem pomiril s pojasnilom, da bo Truth Social v celoti operativen do konca marca. Nekaterim od tistih, ki so se neuspešno skušali registrirati, so poslali odgovor: "Zaradi velikega povpraševanja smo vas uvrstili na naš čakalni seznam.''

Truth Social, ki ga je ustvarila leto dni stara Trump Media & Technology Group (TMTG), je bil pred tem na voljo približno 500 preizkuševalcem različice beta. Tisti, ki so platformo že preizkusili, so med drugim izpostavili podobnost funkcijam, ki smo jih sicer vajeni na platformi Twitter: odgovor, retweet in "všeč mi je".

'Brez diskriminacije politične ideologije'

Truth Social se na svoji spletni strani opisuje kot "platforma družbenih medijev 'širšega tabora', ki spodbuja odprt, svoboden in pošten globalni pogovor brez diskriminacije političnih ideologij". Poleg spodbujanja ''svobode govora'' se platforma odpoveduje cenzuri, ki je v primeru kočljivih tematik prisotna na drugih spletnih platformah, kot sta denimo Facebook in Twitter.  

Med ameriškimi konservativci sicer že dlje časa prevladuje splošno mnenje, da tehnološki giganti družbenih omrežij iz Silicijeve doline omejujejo svobodo govora z odstranjevanjem objav in uporabnikov. Slednje je za konzervativni medij Newsmaw potrdil Nunes, ki je decembra lani odstopil iz ameriškega kongresa in postal izvršni direktor TMTG. ''Ne moremo uporabiti nobenega od velikih tehnoloških podjetij, torej moramo svoj kanal zgraditi iz nič.'' 

Se Trumpovi platformi kljub ''svobodi govora'' in ''ne-cenzuriranosti'' obeta klavrn konec?

Gospod Nunes je obljubil, da bo Truth Social "spletna izkušnja brez cenzure". Toda katera koli platforma družbenih medijev, ki jo uporabniki prenesejo prek aplikacij App Store in Google Play mora odstraniti vsebino, ki krši njihova pravila. In resnično necenzurirana platforma bi bila v vsakem primeru zelo hitro ukinjena.

V svojem vrhuncu je imel Trump na Twitterju več kot 88 milijonov sledilcev. Toda nobena od drugih alternativnih platform, ki se predstavljajo kot brez cenzure, kot so Gettr, Parler, Gab in Rumble, ni pritegnila občinstva, primerljivega s tistimi na velikih družbenih omrežjih.

Podjetja, kot so Twitter in podobno, "so imela več let časa za razvoj svojih platform in izgradnjo občinstva", poudarja Darrell West, višji sodelavec za tehnološke inovacije pri centru Brookings Institution. "Mislim, da bo Trump odkril, da je to veliko težje, kot se zdaj zaveda," je dejal. "Če bi bilo to lahko, mislim, da bi to storil pred šestimi meseci."

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord