4. 2. 2021, 13:29 | Vir: STA

Andrej Šter: Razmere se niso izboljšale, potovanja v tujino še naprej odsvetujemo

Nebojša Tejić/STA

Slovenska konzularna služba priporoča, da se potovanju v tujino, če je le mogoče odpovemo ali ga preložimo na čas, ko bodo epidemiološke razmere ugodnejše, je danes dejal vodja konzularne službe ministrstva za zunanje zadeve Andrej Šter. Na novinarski konferenci je pojasnil, da razmere po svetu niso ugodnejše kot pred tednom, mesecem ali letom dni.

Ob tem je izpostavil, da gre za priporočilo, ne prepoved potovanja, ukaz ali preprečevanje. Opozoril je tudi, da so nekatere države v Evropi, pa tudi po svetu v zadnjem času prepovedale vstop v državo ali izstop iz nje. Med njimi je Brazilija, ki od 1. februarja ne dovoljuje več vstopa ali potovanja preko svojega ozemlja. Tako da se lahko zgodi, da kdo tam obtiči.

Omenil je, da slovensko javnost vznemirja vprašanje, ali so že nastopili pogoji za normalnejše potovanje po svetu. Na ministrstvu dobivajo številna pisma in vprašanja v zvezi s tem, ker nekateri Slovenci na družbenih omrežjih objavljajo fotografije iz eksotičnih krajev.

"Ne moremo se oziroma se ne bomo mogli ukvarjati s tistimi, ki bodo med takimi potovanji nasedli, obtičali ali bi se jim potovalni načrt spremenil," je dejal Šter in izrazil prepričanje, da zdaj težko koga preseneti dejstvo, da je pandemija.

"Ukvarjamo se s tistimi, ki imajo razlog za pot," je poudaril in dodal, da gre za zdravstvene razloge, dokončanje študijske obveznosti ali osebne razloge.

Povedal je še, da zunanje ministrstvo največkrat prosijo za nasvete tisti, ki se odpravljajo na pot, običajno krajšo. Ministrstvo pa se največkrat odzove na prošnje po pomoči pri napovedanih medicinskih posegih in napovedanih ali urgentnih zdravljenjih v tujini. "Teh primerov ni zelo veliko, so pa vsi takšni, da je pri njih nujno hitro, strokovno in etično ustrezno ukrepanje," je dejal.

V zadnjem času po njegovih besedah niso opazili večjega povpraševanja po konzularni pomoči kot prej, temveč je povpraševanje stalno. Pri tem je omenil, kjer se je potovanje več manjšim skupinam na Zanzibar ustavilo oziroma prekinilo že na izhodnem evropskem letališču, ker niso izpolnjevali pogojev za potovanje v Tanzanijo.

Podatkov o Slovencih, ki se nahajajo v tujini, ministrstvo nima, ker, kot je dejal Šter, nihče ni dolžan sporočati, ko zapusti državo ali se vrne v domovino.