16. 6. 2021, 18:17 | Vir: STA

Kopanje v Žusterni po zagotovilih župana varno

Mitja Volčanšek/STA

Kopanje na območju Žusterne je po zagotovilih koprskega župana Aleša Bržana varno. To po njegovih besedah potrjujejo meritve Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano. Ravnanje NIJZ, ki v poročilu ugotavlja nasprotno, pa je nedopustno, je dejal v današnji izjavi za javnost.

"Zadnje poročilo Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano kaže, da so vode skladne s priporočili Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Kopanje v Kopru je varno," je poudaril Bržan.

V četrtek pričakujejo novo poročilo laboratorija za vzorce, ki so jih vzeli 11. junija, in predhodne ocene po njegovih navedbah kažejo, da je voda primerna za kopanje. Kot je dejal, nimajo težav s tem, da bi morali izobesiti rdečo zastavo, a le, če voda res ne bo primerna za kopanje.

Poročilo NIJZ iz 11. junija, ki so ga v torek dobili od novinarjev, pa kaže, da je bila voda na kopališču Žusterna in na odseku obale Žusterna na pogled motna, peneča ter da so zaznali smrad po fekalijah. "To je zelo nenavadno," je menil župan.

Po njegovih oceni gre za napade, ki škodijo občini tik pred turistično sezono. "Ne bomo dopustili, da nekdo uničuje turistično sezono," je dejal in napovedal sprožitev ustreznih pravnih postopkov. Kot je povedal, naj bi imeli neuradno informacijo, da naj bi nekdo z NIJZ naročil, naj nepotrjen in nedokončan zapisnik pregleda NIJZ pride v javnost.

Delavci družbe Marjetica Koper so pred kratkim očistili hudourniške kanale, tudi struge iztočnega dela hudournika Žusterna. To čiščenje so opravili po končanih delih ureditve dna struge iztočnega dela tega hudournika, je spomnil vodja urada za gospodarske dejavnosti, okolje in promet na koprski občini Raf Klinar.

Pregledali so tudi, ali so rešili priključke hiš, za katere so leta 2019 ugotovili, da imajo kanalizacijo speljano v iztok meteorne vode v morje. Kot so zagotovili, je pregled pokazal, da so rešeni vsi priključki. Tako kažejo tudi analize, ki jih dvakrat mesečno izvaja laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord