7. 8. 2018, 13:40 | Vir: STA

Koper: Zaradi neprimernega ravnanja švicarski državljanki odvzeli pse

Profimedia
Koper: Zaradi neprimernega ravnanja švicarski državljanki odvzeli pse (foto: Profimedia)

Policija je v zadnjem obdobju obravnavala 46-letno državljanko Švice, ki je v več primerih v zaprtem avtomobilu na parkiriščih zapustila svoje tri pse, in to kljub opozorilom policije. Kot so danes sporočili s koprske policijske uprave, so ženski, ki ni primerno ravnala z živalmi, pse tudi uradno odvzeli.

Švicarko so prvič obravnavali 13. julija pri koprski železniški postaji. Psi so v vozilu imeli pitno vodo, stekla vrat na vozilu pa so bila odprta. Psi niso kazali znakov vročinskega udara. Na kraj pa je prišel veterinarski inšpektor in ocenil, da psi niso bili ogroženi, zato je izrekel opozorilo po zakonu o zaščiti živali.

Prejšnjo sredo je ženska vozilo parkirala na soncu pred lokalom v Luciji. Dva psa v avtu nista imela pitne vode, okna pa so bila delno odprta. Ob prihodu policistov psa nista kazala znakov vročinskega udara, sta pa bila zasopla. Po pogovorih s pričami so policisti ugotovili, da je lastnica pred tem enega od psov brcala, kasneje pa je žalila policiste in ni upoštevala zakonitega ukaza policista, zato so zanjo uporabili prisilna sredstva. Izrekli so ji tudi globo v višini 1105 evrov zaradi kršitev zakona o varstvu javnega reda in miru ter izvedli hitri postopek z odločbo zaradi kršitve zakona o zaščiti živali v višini 800 evrov. Ženska je globo poravnala na kraju.

Policija je žensko spet obravnavala v soboto v garažni hiši v Kopru. Psi niso kazali znakov vročinskega udara, vendar so policisti lastnico vseeno povabili na policijsko postajo, kjer so ji izdali globo zaradi kršitve zakona o zaščiti živali v višini 800 evrov. Pred tem so policisti obvestili uradno veterinarko, a je lastnica psov postajo zapustila pred njenim prihodom. Le nekaj ur kasneje je policija spet dobila obvestilo, tokrat iz glavne pošte, da so v vozilu, parkiranem na soncu, psi. Le malo kasneje je občan obvestil policijo, da so ustavili vozilo na bencinskem servisu na Škofijah. Lastnica pa se je ponovno odpeljala stran še pred prihodom patrulje in veterinarja.

Nazadnje so 46-letnico v ponedeljek zasledili v Kopru. V vozilu, parkiranem na Destradijevem trgu, so ponovno našli dva psa. Avto je bil tokrat v senci in z delno odprtim oknom na vratih. Psa nista kazala znakov vročinskega udara, na kraj pa je prišel uradni veterinar in prevzel postopek. Odredil je začasen odvzem psov, ki so jih medtem namestili v azilni dom za domače živali, lastnici pa bo veterinar izrekel tudi globo v višini 800 evrov.

Policija ob tem primeru pojasnila, da policisti niso strokovno usposobljeni za oceno stanja živali, prav tako tega ne morejo opredeliti občani. Zato je toliko bolj pomembna prisotnost uradnega veterinarja, ki je strokovno usposobljen oceniti stanje živali in določiti, kdaj so izpolnjeni pogoji za prekršek oziroma kdaj je potrebno izvesti določene ukrepe. Policija se prav tako zahvalila občanom za obvestila, obenem pa opozorila, da ti nimajo pravice slediti, ustavljati ali zadrževati oseb, ki so po njihovi oceni kršili zakonodajo glede varstva oziroma zaščite živali, ampak lahko to storijo le določene uradne osebe.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.