30. 7. 2020, 17:23 | Vir: STA

Koronavirus je močno prizadel globalno gospodarstvo

profimedia

Širjenje novega koronavirusa in ukrepi za njegovo zamejitev so terjali svoj davek tudi v največjih svetovnih gospodarstvih. ZDA in Nemčija so danes poročale o največjih padcih bruto domačega proizvoda (BDP), odkar merijo gospodarsko aktivnost, analitiki pa si niso enotni, kdaj bo ob vnovičnem širjenju okužb sledilo gospodarsko okrevanje.

Ameriško gospodarstvo je zaradi pandemije covida-19 beležilo ogromen padec BDP, ki je v drugem četrtletju v primerjavi z enakim obdobjem lani upadel za 32,9 odstotka, kažejo danes objavljeni podatki ameriške vlade. Gre za največji padec doslej, h kateremu je največ prispeval 34,6-odstotni padec zasebne potrošnje.

V primerjavi s predhodnim četrtletjem se je ameriško gospodarstvo skrčilo za deset odstotkov, kažejo prve ocene. Padec je bil sicer manjši od pričakovanj analitikov, ki so predvidevali, da bo na letni ravni dosegel 34 odstotkov. Gre za največje krčenje ameriškega BDP po letu 1947, odkar ga izračunavajo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ob tem so izpostavile, da ameriška vlada uporablja letne podatke o gibanju BDP, zato ti niso primerljivi s četrtletnimi primerjavami, ki jih uporabljajo druge razvite države.

Ameriški izvoz je v drugem četrtletju upadel za 64 odstotkov, uvoz je bil nižji za 53 odstotkov.

Čeprav se je gospodarstvo maja znova odprlo, pa je vnovična rast števila okuženih z novim koronavirusom, predvsem na gosto poseljenem jugu in zahodu države oblasti prisilila, da znova uvedejo različne omejitve za zamejitev širjenja virusa, ki dušijo gospodarstvo. Zaradi tega narašča tudi dvom, ali si bo ameriško gospodarstvo res že lahko nekoliko opomoglo v tretjem četrtletju.

Slabe novice so danes prišle tudi iz Nemčije, kjer je BDP v drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim upadel za 10,1 odstotka, kar predstavlja največji padec v nemški povojni zgodovini. Nemški statistični urad je ocenil, da gre za "zgodovinski padec", ki je bil na četrtletni ravni hujši tudi od padcev v finančni krizi v letih 2008 in 2009. Presegel je tudi napovedi analitikov.

Že v prvem četrtletju, še pred uvedbo najstrožjih omejitev za zajezitev pandemije, ki so prišle sredi marca, je največje gospodarstvo območja evra beležilo 2,2-odstotni padec. Nemški minister za gospodarstvo Peter Altmaier je nedavno opozoril, da bo pandemija nemško gospodarstvo potisnila v najhujšo recesijo doslej in prekinila desetletje rasti.

"Današnji podatki so kot odsev v vzvratnem ogledalu," je ocenil analitik pri ING bank Carsten Brzeski. Gospodarska aktivnost namreč že okreva, je dodal. Nemški gospodarski minister ocenjuje, da bi gospodarstvo znova lahko beležilo rast oktobra. Za celotno leto je ministrstvo napovedalo 6,3-odstotni padec BDP, naslednje leto pa naj bi se ta okrepil za 5,2 odstotka.

O največjem padcu BDP doslej so poročali tudi v Avstriji, kjer je v drugem četrtletju zaradi pandemije covida-19 upadel za 12,8 odstotka. Avstrijski inštitut za gospodarske raziskave (Wifo) je skoraj polovico padca pripisal padcu v trgovini, storitvah, transportu in turizmu.

Mehiško gospodarstvo je v drugem trimesečju na letni ravni beležilo 18,9-odsotni padec, med drugim je industrijski sektor upadel za 26 odstotkov, sektor storitev pa za 15,6 odstotka. V prvem četrtletju je mehiški BDP upadel za 10,5 odstotka.

Podatke so danes objavili tudi v Belgiji, kjer je BDP v primerjavi s prvim letošnjim trimesečjem zdrsnil za 12,2 odstotka. Belgijska centralna banka je ocenila, da je bil padec gospodarske aktivnosti velik predvsem v industriji, gradbeništvu in sektorju storitev. V predhodnem trimesečju je BDP upadel za 3,5 odstotka. Centralna banka je ob tem opozorila na veliko negotovost, ki bo sledila tudi v drugi polovici leta.

pripravila Janja Zalar

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.