9. 3. 2020, 13:39 | Vir: STA

Koronavirus: za jemanje brisov bodo postavili 36 zabojnikov pred zdravstvenimi domovi

STA/Nebojša Tejić
Koronavirus: za jemanje brisov bodo postavili 36 zabojnikov pred zdravstvenimi domovi (foto: STA/Nebojša Tejić)

Uprava RS za zaščito in reševanje bo za pomoč pri omejevanju širjenja okužb s koronavirusom zagotovila 36 zabojnikov, ki bodo pred zdravstvenimi ustanovami po državi namenjeni odvzemu brisov bolnikov s sumom na okužbo. Pri postavitvi sodeluje Slovenska vojska, vse zabojnike bodo dostavili do konca tedna.

Več zabojnikov so že konec minulega tedna postavili pred UKC Ljubljana in UKC Maribor, druge pa bodo do konca tega tedna, so navedli na upravi.

Skladno z navodili ministrstva za zdravje bo namreč po Sloveniji vzpostavljenih 16 točk za odvzem brisa, pri čemer velja, da naj bolniki s sumom na okužbo na točke za odvzem brisa ne hodijo brez napotitve osebnega zdravnika.

Zabojniki bodo namenjeni odvzemanju brisov bolnikov s sumom na okužbo s koronavirusom, predvidoma do vzpostavitve vstopnih točk. Te bodo v okviru zdravstvenih domov v Murski Soboti, Mariboru, Slovenj Gradcu, Kopru (ponoči in čez vikend pri Splošni bolnišnici Izola), Ljubljani, Postojni, Kočevju, Velenju, Trbovljah, Brežicah, Novem Mestu, na Jesenicah, v Kranju, Novi Gorici, Tolminu in Celju.

Ko bo bolnik prišel v zabojnik, se bo zdravstveni delavec z njim na kratko pogovoril, preveril osnovne vitalne funkcije in mu bo odvzel bris. Bolnik bo nato odšel domov, kjer bo počakal na izvid. Zabojniki ne bodo namenjeni hospitalizaciji.

Za vse, ki bodo sumili, da bi bili lahko okuženi s koronavirusom, velja kot osnovno pravilo, da po telefonu pokličejo izbranega osebnega zdravnika, zunaj njegova delovnega časa pa urgentno službo. Osebni zdravnik bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16 točk za odvzem brisa naj gre. Stik z zdravnikom prek telefona je ključnega pomena, saj se s tem izognemo fizičnim stikom in morebitnemu prenašanju okužbe, še opozarjajo v upravi za zaščito in reševanje.

Trenutno je v Sloveniji potrjenih 16 primerov okužb z novim koronavirusom. Pri vseh okužbe potekajo z blažjimi kliničnimi znaki oz. osebe sploh nimajo simptomov, kljub temu pa so iz previdnostnih razlogov v bolnišnicah.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.