8. 7. 2021, 07:00 | Vir: STA

Koronska kriza po vsem svetu odnesla 114 milijonov delovnih mest

Profimedia

Zaradi pandemije covida-19 je bilo lani po izračunih Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) po vsem svetu izgubljenih okoli 114 milijonov delovnih mest, od tega 22 milijonov v državah OECD. Kljub delnemu okrevanju trga dela je danes v članicah organizacije še vedno brez dela več kot osem milijonov ljudi več kot pred krizo.
 

Na vrhuncu koronske krize je bilo po izračunih OECD z zaposlitvami za skrajšani delovni čas ohranjenih približno 60 milijonov delovnih mest, kar je več kot desetkrat več kot v času svetovne finančne krize 2008/09. To je rešilo obstoj do 21 milijonov delovnih mest in v številnih državah upočasnilo naraščanje brezposelnosti, je danes v Parizu sporočila organizacija.

Toda vnovično gospodarsko okrevanje v 38 državah članicah OECD se do danes še ni v celoti odrazilo na trgu dela. "Zdaj je zelo pomembno določiti pravo politično smer, da bi zagotovili spodbude za naložbe podjetij in nova delovna mesta," je ob današnji predstavitvi poročila o zaposlovanju v Parizu dejal generalni sekretar OECD Mathias Cormann.

Zaposlenost znotraj OECD se do konca prihodnjega leta še ne bo uspela vrniti na raven pred izbruhom novega koronavirusa, napovedujejo v OECD.

Če bodo države prezgodaj začele umikati ukrepe za pomoč ob epidemiji, lahko to ogrozi okrevanje, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA opozoril Cormann. Kratkoročne stroške fiskalne politike bi lahko po njegovem mnenju zmanjšali tako, da bi podporo usmerili predvsem v najbolj ranljive panoge, podjetja in gospodinjstva.

Poleg spodbujanja ustanavljanja podjetij in pobud za ustvarjanje novih delovnih mest prvi mož OECD priporoča tudi dodatno usposabljanje delavcev, ponudbo prekvalifikacij ter spodbujanje usklajevanja ponudbe in povpraševanja na trgu dela.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol