5. 2. 2019, 12:50 | Vir: STA

Kriminalist s PU Ljubljana osumljen korupcijskega kaznivega dejanja

Daniel Novakovič/STA
Kriminalist s PU Ljubljana osumljen korupcijskega kaznivega dejanja (foto: Daniel Novakovič/STA)

Na Policijski upravi (PU) Ljubljana so potrdili, da je kriminalist z omenjene uprave osumljen korupcijskega kaznivega dejanja. Kriminalista so že odstranili z dela in zoper njega uvedli delovnopravni postopek. V policiji pa so odredili strokovni nadzor na področju pridobivanja in vrednotenja informacij, s čimer se je ukvarjal omenjeni kriminalist.

Kot so sporočili s PU Ljubljana, so oktobra lani sami ugotovili in potrdili informacijo, da je kriminalist PU Ljubljana, ki opravlja dela in naloge na področju kriminalističnega pridobivanja informacij, osumljen izvrševanja korupcijskega kaznivega dejanja, ki se preganja po uradni dolžnosti. Zato so obvestili posebni oddelek Specializiranega državnega tožilstva (SDT), ki je prevzel nadaljnjo preiskavo.

V postopku posebnega oddelka je policija intenzivno sodelovala ter prijela več oseb, med katerimi je bil tudi osumljeni policist. Kot so še sporočili s PU Ljubljana, je vse nadaljnje aktivnosti prevzel posebni oddelek SDT, ki je izvedel nujna preiskovalna opravila za zavarovanje sledov in predmetov kaznivih dejanj.

Zaradi hujše kršitve pogodbe o delovnem razmerju so delavca takoj odstranili z dela in uvedli delovnopravni postopek, prav tako pa so stekli postopki za premestitev vodij obeh enot na Policijski upravi Ljubljana in Generalni policijski upravi, ki se ukvarjata s področjem pridobivanja in vrednotenja informacij.

Generalna direktorica policije Tatjana Bobnar je odredila tudi strokovni nadzor na področju pridobivanja in vrednotenja informacij. Vodstvo policije namreč želi odkriti in odpraviti morebitne organizacijske in sistemske napake na tem področju.

Ker so v preteklosti na področju pridobivanja in vrednotenja informacij že zaznali določene potrebe po spremembah, sta tako policija kot pristojni direktorat na notranjem ministrstvu že opravila več nadzorov nad izvajanjem te dejavnosti, so pojasnili na PU Ljubljana.

Da bi izboljšali delo na tem področju, pa je policija izvedla že tudi nekatere normativne spremembe. Tako so denimo spremenili in dopolnili interno navodilo, ki opredeljuje izvajanje omenjene dejavnosti. V navodilu so natančneje opredelili dodatne naloge in pristojnosti nadrejenih nadzornikov, ki so namenjene strokovnemu in zakonitemu nadzoru nad delom kriminalistov z informatorji in registriranimi viri, kot tudi kriminalistov, ki izvajajo to dejavnost. Organizirali so tudi več usposabljanj kriminalistov.

Zaradi ustrezne organizacije in sistemskega delovanja je generalna direktorica policije sprejela tudi sklep o pripravi predloga spremembe organiziranosti na omenjenem področju dela za večjo učinkovitost, so še sporočili s PU Ljubljana.

V policiji še dodajajo, da obsojajo vsakršno ravnanje policistov in kriminalistov, ki pomenijo znake kaznivih dejanj.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.