Aleš Cipot | 30. 6. 2020, 15:13 | Vir: STA

Kriminalisti izvajajo preiskave na 11 naslovih. Ministra Počivalška pridržali.

Profimedia

Kriminalisti NPU izvajajo hišne preiskave zaradi spornih poslov z opremo. Hišne preiskave naj bi potekale na 11 naslovih, tudi na zavodu za blagovne rezerve in ministrstvu za gospodarstvo. Preiskovali naj bi posel s podjetjem Geneplanet, ki je dobilo osem milijonov evrov vreden posel za dobavo medicinskih ventilatorjev.

Med osumljenimi naj bi bila minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek in Andreja Potočnik, članica Počivalškove projektne skupine in nekdanja poslanka SMC, ki je operativno sodelovala pri dogovorih z dobavitelji zaščitne opreme.

Kot poroča MMC RTV Slovenija, naj bi kriminalisti preiskavo opravljali tudi na domačiji ministra Zdravka Počivalška v Podčetrtku. Počivalška naj bi med preiskavo tudi pridržali. 

Osumljenim naj bi očitali storitev kaznivega dejanja oškodovanja javnih sredstev, pri katerem naj bi nastala velika premoženjska škoda. Za to je zagrožena kazen od enega do osem let zapora.

Preiskava traja že dva meseca

Kriminalistično preiskavo, ki jo usmerja Specializirano državno tožilstvo, so začeli že pred dvema mesecema, po oddaji Tarča na Televiziji Slovenija. Na njej so objavili zvočni posnetek, na katerem minister Počivalšek od uslužbencev zavoda zahteva, naj podjetju Geneplanet vnaprej nakažejo osem milijonov evrov.

Kazensko ovadbo na državno tožilstvo zoper ministra Počivalška je prejšnji teden poslalo tudi uredništvo tednika Mladina.  Za ovadbo na podlagi 146. in 147. člena zakona o kazenskem postopku se je uredništvo odločilo zaradi suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja pri nabavi zaščitne in medicinske opreme.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.