18. 2. 2021, 10:34 | Vir: STA

Kriminalisti s hišnimi preiskavami zaradi projekta Sript, poročajo mediji

Daniel Novakovič/STA

Kriminalisti danes opravljajo hišne preiskave zaradi suma več kaznivih dejanj. Po neuradnih informacijah portalov Necenzurirano in Siol gre za projekt Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (Sript), zaradi katerega je ministrstvo za gospodarstvo naznanilo sum kaznivih dejanj goljufije, goljufije na škodo EU in ponarejanja listin.

Na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU) so za STA potrdili, da danes opravljajo več hišnih preiskav na območju Slovenije. Več podatkov zaradi varovanja interesa predkazenskega postopka trenutno ne morejo posredovati, so pa napovedali, da bodo več informacij podali kasneje.

Ministrstvo za gospodarstvo je sum kaznivih dejanj ljubljanskemu okrožnemu tožilstvu naznanilo jeseni 2019. Po neuradnih informacijah portala Necenzurirano je ovadbo vložilo proti nekdanji direktorici Turistične gostinske zbornice Slovenije Klavdiji Perger, dekanu brežiške fakultete za turizem Boštjanu Brumnu in predavateljici na portoroški Turistici Maji Uran Maravič.

Portal Siol medtem poroča, da kriminalisti opravljajo hišno preiskavo pri nekdanji kmetijski ministrici Aleksandri Pivec, ki se je prav tako znašla v omenjeni aferi. Za projekt je namreč dobila 35.000 evrov bruto plačila, revizorji pa so ji očitali, da iz njenih poročil ni razvidna količina dela in so na neki točki celo podvomili v njeno avtorsko delo.

Pivčeva je sicer leta 2019 pojasnila, da je bila k sodelovanju pri projektu povabljena leta 2017, sodelovanje s Turistično gostinsko zbornico Slovenije, ki upravlja s projektom, pa je končala dan pred nastopom funkcije ministrice.

"Prepričana sem, da tudi v času mojega sodelovanja z njimi to ni v nikakršnem delu vplivalo na opravljanje moje takratne funkcije," je dejala ministrica, ki ocenjuje, da je vsa dela tudi pri delodajalcu opravila korektno in v skladu s pričakovanji. Pivčeva je bila v času sodelovanja pri projektu državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Med drugim je njeno svetovanje zajemalo vsebine na področju poznavanja projektnih okolij na nacionalni in mednarodni ravni, nacionalnih in evropskih programov ter financiranja znanstveno raziskovalnih in razvojnih projektov, ki so predmet akcijskega načrta partnerstva Sript. Po njenih besedah so na ta način nastajali predlogi novih vsebin razvojnih aktivnosti celotnega partnerstva, revidirali so se akcijski načrti in projekti znotraj načrta, pri katerih je tudi sama sodelovala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord