A. B. | 30. 9. 2022, 10:01 | Vir: STA

30-letnica več let nad svojo mamo izvajala kruto fizično nasilje

Profimedia

Mati se nikoli ni odločila nasilja prijaviti, zato se je to z leti le še stopnjevalo. 

Policijska postaja Novo mesto je sporočila, da so bili obveščeni o nasilju v družini. 30-letnica je svojo mamo ustrahovala, jo žalila, brcala, lasala in tudi udarjala po glavi. 

Nasilje je nad njo izvajala več let 

Policisti so ugotovili, da je hči nad materjo nasilje izvajala več let, a ta pomoči ni poiskala. Poškodovano in prestrašeno žrtev so policisti odpeljali v bolnišnico, kjer so ji nudili nujno pomoč. 

Slika je simbolična.

Slika je simbolična.

Profimedia

Zaščitili so žrtev in osumljenki nasilja v družini izrekli ukrep prepovedi približevanja. Zaradi nasilja jo bodo ovadili na pristojno tožilstvo. 

Nasilje prijavite!

Nasilje v družini, nasilje nad ženskami, femicidi in spolne zlorabe so hud družbeni problem. Pri tem gre za kompleksna kazniva dejanja, ki zahtevajo poseben pristop in obravnavo, ključnega pomena je celostno razumevanje in obravnava te problematike. "Zato je nujen multidisciplinaren pristop, predvsem pa učinkovito in hitro delo policije ter prek drugih pristojnih institucij," je poudarila ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar.

Bobo

Bobnarjeva je v pogovoru za STA povedala, da Inštitut za kriminologijo pripravlja raziskavo o učinkovitosti ukrepa prepovedi približevanja, pri katerem sodeluje tudi notranje ministrstvo oz. policija.

Žensk v Sloveniji ne ogrožajo migranti, zanje je najbolj nevaren kraj dom, je poudarila ministrica.

Na podlagi raziskave bi Bobnarjeva sprožila razmislek o sistemski uvedbi programa za delo s povzročiteljem, v sodelovanju denimo z Društvom za nenasilno komunikacijo in drugimi, in morda uvedbi elektronske zapestnice. Izsledkom raziskave bo sledila tudi morebitna sprememba zakonodaje.

Ob tem poziva žrtve, naj nasilje prijavijo. Če si žrtev ne upa, naj zaupa prijateljici, zdravniku, centru za socialno delo, šoli ali tožilstvu. Samo prijava ustavi nasilneža, je dodala.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord