N. V. | 5. 7. 2022, 20:28 | Vir: STA

FOTO in VIDEO: Več gasilcev se v slovenskih gorah bori s hudim požarom

Facebook Gasilska Enota Kobarid/fotomontaža

Požar je talni, zato gasilci predvidevajo, da bo povzročal težave še naslednjih nekaj dni.

Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Breginj in Prostovoljnega gasilskega društva Kobarid so se popoldan spopadli s požarom na težko dostopnem pobočju kobariškega Stola.

Požara niso mogli povsem pogasiti

Skupno je bilo na terenu 34 gasilcev, ki so gašenje zaradi noči prekinili in ga bodo nadaljevali v sredo zjutraj. Na terenu sicer ostaja požarna straža.

Poveljnik Prostovoljnega gasilskega društva Breginj in vodja intervencije Peter Rosič je povedal, da jim je pomagal gasiti tudi helikopter Slovenske vojske, saj je požar na približno tisoč metrih nadmorske višine. Ali bodo tudi v sredo potrebovali pomoč gasilcev iz bližnjih gasilskih društev in helikopterja, se bodo še odločili.

"Helikopter je naredil 22 poletov in v dobršni meri pogasil požar. Vendar je ta požar talni, zato še ni v celoti pogašen. Mislim pa, da bo jutri, ko se bo ozračje ogrelo in bo ponovno zapihal tudi veter, požar znova vzplamtel," je povedal Rosič. Dostop do požara je sicer mogoč le peš ali s helikopterjem.

Vzrok požara

Vzrok požara še ni znan, predvidevajo pa, da ga je verjetno zanetila strela že v ponedeljek. Kdaj ga bodo uspeli pogasiti, pa Rosič ni vedel povedati, saj bo za to potreben nekoliko obilnejši in dolgotrajnejši dež.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.