24. 6. 2022, 22:37

Mestni redar pred zgroženimi občani s kolesa zbil in vklenil kolesarja

Posnetek zaslona/Slovenske novice/fotomontaža
Mestni redar pred zgroženimi občani s kolesa zbil in vklenil kolesarja (foto: Posnetek zaslona/Slovenske novice/fotomontaža)

Posnetek, na katerem je videti celoten dogodek, je posnel eden izmed stanovalcev. Je takšna uporaba sile pretirana?

Pred dnevi se je v prestolnici zgodil incident, v katerega sta bila vpletena mestni redar in kolesar, dogodek pa je zgroženi stanovalec tudi posnel. Na posnetku je videti, kako redar na tla zbije kolesarja, nato pa ga skupaj s kolegi vklenejo. Na koncu je na kraj dogodka prišla tudi policija.

Uporaba sile je na prvi pogled pretirana

Incident se je zgodil v Šiški v Ljubljani, kjer je po poročanju portala N1 mestni redar vodil postopek, ko je mimo pripeljal kolesar, ki mu je nekaj govoril, zaradi česar ga je redar prijel za ramena, ga zvlekel s kolesa in podrl na tla. Na tleh ga je skupaj s še dvema kolegoma vklenil.

Posnetek je komentiral profesor dr. Miha Dvojmoč s Fakultete za varnostne vede, ki je za N1 povedal, da je uporaba sile na prvi pogled absolutno pretirana. A poudarja, da ni znano, "ali je redar kolesarju, preden ga je zvlekel s kolesa, odredil pridržanje do prihoda policije." 

Posnetek zaslona/Slovenske novice

Ustreznost postopka bo ocenjevala policija

Več so povedali na Mestni občini Ljubljana, kjer pravijo, da je bilo v tem konretnem postopku pridržanje tudi res odrejeno, in sicer "zaradi kršitev določb nedostojnega vedenja po Zakonu o varstvu javnega reda in miru, in sicer zaradi prepiranja, vpitja in hudega žaljenja pooblaščene uradne osebe. Zaradi nesodelovanja v postopku je redar uporabil prisilno sredstvo."

Po besedah Dvojmoča bo treba v nadaljnih postopkih ugotoviti, ali je bila sila res pretirana, kar pa ocenjuje policija. Tudi, če je bilo kolesarju pridržanje odrejeno, namreč obstaja vprašanje, ali "je bilo človeka res treba zvleči na tla ali bi zadostoval ustrezen prijem za komolec ali zapestje," je dr. Dvojmoč še povedal za N1.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.