N.Z. | 23. 5. 2022, 12:00

Morilec otroškega obraza gre doživljenjsko v zapor: likvidiral nedolžnega upokojenca na kolesu

profimedia

Ruskega vojaka je sodišče spoznalo za krivega umora na prvem sojenju za vojne zločine v Ukrajini od začetka vojne.

Vadimir Šišimarin, pripadnik ruskih vojaških sil v Ukrajini, je bil v Kijevu spoznan za krivega in obsojen na doživljenjsko zaporno kazen zaradi uboja neoboroženega civilista Oleksandra Šelipova. Incident se je zgodil v prvih dneh ruske invazije, poroča BBC.

Sodniki so odločili, da je Šišimarin ’kršil mednarodne konvencije in tako zagrešil kaznivo dejanje, saj mu je bilo v trenutku uboja povsem jasno, da je Šelipov običajni državljan in mu zatorej ni predstavljal nikakršne grožnje’.

Šišimarin se je branil, da se je bal, da bi Šelipov razkril njihove položaje, zato je v možakarjevo glavo izstrelil štiri naboje.

»Ustrašil sem se in ga prosil, naj mi oprosti,« je Šišimarin povedal sodišču in dodal, da se ’kesa in da ga ni želel ubiti’. »Enostavno se je zgodilo.«

Sodišče je nato povedalo, da je četverica ruskih vojakov po tej likvidaciji nadaljevala svojo pot, da pa so se ukrajinskim oblastem predali brez odpora.

Šišimarina so prijeli po oboroženem spopadu s prebivalci vasi, ki so se za borbo proti ruski vojski oborožili z lovskimi puškami. Trdil je, da je za uboj Šelipova dobil ukaz potem, ko so upokojenca videli peljati se s kolesom, v rokah pa naj bi imel mobitel. Odločitvi naj bi botrovalo to, da je Šelipov videl, kje se nahaja tankovska enota, ki je bila takrat v begu. Šelipova je Šišimarin, sicer poveljnik 4. tankovskega regimenta iz Moskve, ustrelil kar iz avta potem, ko je razbil okno ukradenega volkswagna passata.

Šišimarin je umor priznal že, ko ga je policija aretirala 1. marca.

Na vprašanje sodnika Serhija Ahafonova, ki ga je vprašal, ali je priznal krivdo, je tiho odgovoril:

»Da.«

Upokojenca je Šišimarin ubil v severnovzhodni ukrajinski vasi Čupahivka 28. februarja.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord