J. Z. | 23. 9. 2022, 13:41

Obupana žrtev izsiljevanja: grozili so mu z javno objavo golih posnetkov

Profimedia/fotomontaža
Obupana žrtev izsiljevanja: grozili so mu z javno objavo golih posnetkov (foto: Profimedia/fotomontaža)

Vse več ljudi se zaradi trenutka nepazljivosti znajde v kočljivem položaju, iz katerega se ne znajo rešiti. Policija zato opozarja na previdnost pri komunikaciji z neznanci. 

Gorenjski kriminalisti so v četrtek obravnavali prijavo izsiljevanja zaradi golih posnetkov. Ob tem so znova pozvali ljudi, naj varujejo svojo zasebnost in nikoli ne delijo svoje intime ali podatkov prek družbenih omrežij ali računalniških oziroma telefonskih aplikacij.

Kot so sporočili s Policijske uprave Kranj, je v obravnavanem primeru storilec v komunikaciji z oškodovancem izkoristil gole posnetke iz videoklica in mu grozil, da bo posnetke javno objavil, če mu ne bo plačal določene odškodnine. Oškodovanec je opravil več nakazil, vendar se izsiljevanje še vedno ni končalo, zato je dejanje prijavil policiji.

Storilci pri takih izsiljevanjih izkoriščajo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost uporabnikov, opozarjajo policisti. Ob tem navajajo, da poleg finančne škode izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko.

"Vse skupaj se vedno začne navidez nedolžno, z izmenjavo sporočil, spoznavanjem prek aplikacije, s pogovorom. Po nekaj stikih pa neznanec izkoristi informacije, ki jih je o sebi dala žrtev, in jo pripravi do tega, da mu pošlje svojo golo fotografijo ali da se sleče, v skrajnih primerih celo samozadovoljuje pred kamero. Neznanec to snema in izkoristi za izsiljevanje," so pojasnili na policiji.


Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.