N. V. | 28. 11. 2022, 20:51

Poslovil se je eden največjih slovenskih fotoreporterjev

Bor Dobrin/Profimedia/fotomontaža

Odšla je legenda. V svoj objektiv je ujel mnoge najpomembnejše dogodke prelomnih časov za Slovenijo.

Umrl je Joco Žnidaršič, star je bil 84 let, poroča Delo, kjer je bil urednik fotografije od leta 1974 do upokojitve in velja za ikono med slovenskimi fotografi.

S svojo je kamero zabeležil skoraj vse najpomembnejše dogodke za Slovenijo prelomnega časa: od afere JBTZ in velikih demonstracij na Kongresnem trgu, mitinga na Trgu Republike, Gorbačova v Sloveniji in zadnjega kongresa Zveze komunistov, zborovanja za Slovenijo, plebiscita, razglasitve in predsedniških volitev, do konference na Brionih in začetkov vojne.

Joco Žnidaršič

Življenje, zaznamovano z dosežki

Že v času študija je ustvarjal reportaže in umetniške fotografije, kot fotoreporter je začel pri Študentski tribuni, nato je pred Delom ustvarjal še pri Tedenski tribuni in Tovarišu.

Leta 2009 ga je predsednik republike Slovenije Danilo Türk odlikoval z Zlatim redom za zasluge za življenjsko delo na fotografskem področju in za velik prispevek k prepoznavnosti Slovenije. Leta 2013 je prejel nagrado glavnega mesta Ljubljane, leta 2017 pa ga je predsednik države Borut Pahor odlikoval z Redom za zasluge, ki ga je prejel kot soavtor v skupini ustvarjalcev akcije Slovenija moja dežela.

Bil je tudi prvi slovenski fotograf, ki je prejel nagrado World Press Foto, to se je zgodilo leta 1976. Prav tako je prejel nagrado Prešernovega sklada, Župančičevo nagrado, Puharjevo plaketo za življenjsko delo in nagrado »Consortium veritatis«, najvišje slovensko priznanje za novinarsko delo.

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.