STA/M.P. | 30. 11. 2022, 20:54

Povzročitelj nesreče pri Hiši Franko, v kateri so umrli trije njegovi prijatelji, priznal krivdo. Kakšna kazen ga čaka?

PGD Kobarid

Gre za eno hujših cestnih tragedij v Sloveniji nasploh, ki je v veliki žalosti pustila domačine Stanovišča v Breginjskem kotu.

Na Okrožnem sodišču v Novi Gorici se je nadaljeval predobravnavni narok zoper 55-letnika, ki ga državno tožilstvo obtožuje povzročitve prometne nesreče na cesti Staro selo-Kobarid, v kateri so leta 2019 umrli trije ljudje. Obtoženi je krivdo priznal, sodišče pa mu je izreklo zaporno kazen treh let in šestih mesecev.

Poleg tega so mu za leto dni prepovedali vožnjo vozil z B kategorijo, plačati pa bo moral tudi stroške sodnega postopka in sodno takso.

Tudi sam utrpel hude poškodbe

Tožilka Marta Durnik Vukelić je povedala, da so bile ob predlagani kazni upoštevane vse okoliščine prometne nesreče. Med olajševalne okoliščine je državno tožilstvo ob priznanju krivde štelo predvsem njegov primeren odnos do svojcev umrlih, hude poškodbe, ki jih je dobil v prometni nesreči, ter psihiatrično zdravljenje, ki ga je potreboval po prometni nesreči.

Kot oteževalne okoliščine pa je ob treh smrtnih žrtvah naštela tudi visoko stopnjo alkohola v obtoženčevi krvi.

V nadaljevanju predobravnavnega naroka je najprej obtoženi pojasnil, zakaj je potreboval nekaj časa pred priznanjem krivde. Same prometne nesreče in trenutkov tik pred njo se ne spomni, zato je ob zaslišanju prič želel izvedeti kaj več. Vendar se je kasneje odločil, da krivdo prizna.

V nesreči so bili 51-, 54- in 37-letni sopotniki tako hudo poškodovani, da so na kraju dogodka podlegli poškodbam.

V nesreči so bili 51-, 54- in 37-letni sopotniki tako hudo poškodovani, da so na kraju dogodka podlegli poškodbam.

PGD Kobarid

Sodba še ni pravnomočna

Sodnik je v nadaljevanju postopka, v naroku za izrek kazenske sankcije dejal, da je bila predlagana kazen državnega tožilstva ustrezna in zato jo je tudi potrdil. Tako tožilka Durnik Vukelićeva kot zagovornik obtoženega Borut Mihurko pa nista povedala, ali se bosta na izrečeno sodbo morebiti pritožila.

Do prometne nesreče je prišlo 13. aprila 2019 na glavni cesti Kobarid-Staro selo pri Hiši Franko. Kot so takrat zapisali na Policijski upravi Nova Gorica, je takrat 52-letni voznik z veliko hitrostjo vozil iz smeri Robiča proti Kobaridu. Ko je pripeljal iz blagega levega ovinka izven naselja Staro selo pa zaradi prevelike hitrosti ni mogel več obvladovati vozila. Zaneslo ga je desno izven vozišča, kjer je z desnim bokom trčil najprej v drevo, nakar je vozilo  vrglo v zrak. 

Spremljajte Metropolitan na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.